5 affiliate SEO hacks voor meer bezoekers

5 affiliate SEO hacks voor meer gratis bezoekers

Meer bezoekers op je website, wie wil dat nu niet? Gratis bezoekers op je website, die doorklikken op jouw affiliate links en zo meer geld opleveren. Dat is de manier om meer geld te verdienen met je affiliate website.

Daarom geef ik je in dit artikel 5 affiliate SEO hacks die je snel meer (gratis) bezoekers uit Google opleveren. De eerste tip levert het meeste geld op, maar lees vooral verder. Want tip 3 en 4 worden vaak vergeten.
[toc]

1. Pas je keyword research aan op search intent

Kijk je bij het doen van keyword research ook altijd naar de laagste difficulty en het hoogste zoekvolume? Dan kun je jouw research met deze tip een niveau hoger brengen!

Hoe? Door rekening te houden met search intent.

Search intent gaat over wat iemand hoopt te bereiken met die zoekterm. Is iemand op zoek naar informatie, wil iemand kopen, of vergelijken? Afhankelijk van wat iemand wil bereiken wordt je content ook anders.

Voor zoekopdrachten met een informational intent, waarbij iemand dus informatie zoekt, schrijf je ook info content. Ondersteunende artikelen ter aanvulling van je money pages. Deze zoekwoorden kunnen flink meer zoekvolume hebben, maar leveren minder geld op.

Een deel van de informatiezoekers gaat nooit over tot aankoop. Daarom hebben vergelijkende zoekwoorden en buyer intent zoekwoorden een lager zoekvolume. Maar! Deze bezoekers leveren wel meer geld op.

Iemand die bedacht heeft een blender te willen kopen en op zoek gaat naar de beste blender voor smoothies. Die zal bij het lezen van een “top 3 beste blenders” artikel sneller tot aankoop overgaan dan iemand die nog aan het uitzoeken is wat een blender kan.

Pas je keyword research dus aan naar meer comparison of buyer intent zoekwoorden. Ondanks het lagere zoekvolume levert het verkeer van deze keywords meer geld op!

2. Voeg informational content toe aan je website

Veel affiliate marketeers zijn vooral bezig met het schrijven van reviews, of vergelijkingen. Dit zijn money pages, de pagina’s die gevuld zijn met producten en vooral affiliate links. Het zijn deze pagina’s die het meeste geld op moeten brengen.

Naast money pages zijn er ook informational pages. De content voor deze pagina’s is niet direct gericht op het verkopen van een product. Maar op het beantwoorden van vragen van bezoekers. De search intent is dus anders.

Nu denk je misschien, dit levert geen geld op dus waarom zou ik hier over schrijven? Omdat de bezoekers die je krijgt via deze pagina’s later wel kopen.

Deze bezoekers zijn zich nu nog niet bewust van hun behoefte en de oplossing die er is. Door hier op in te spelen en te informeren maak je van jouw website een autoriteit. Bezoekers die later overgaan op buyer of comparison intent zoekwoorden klikken eerder op jouw website als je ze geïnformeerd hebt.

3. Gebruik de kracht van internal linking

Voor veel SEO specialisten draait optimaliseren voor Google nog steed om links. Backlinks vanaf andere websites naar jouw website. Voor hun maakt het niet uit hoe goed je website en je content is, als je maar steeds meer links koopt.

Nu ben ik het hier al niet mee eens, maar er wordt vooral vaak een soort links vergeten. De links binnen jouw eigen website, internal links. Deze links krijg je eenvoudiger en goedkoper dan backlinks. Je kunt ze tenslotte zelf aan je website toevoegen. En de impact kan enorm zijn.

Maar waarom?

Omdat je het Google (en de bezoeker) makkelijker maakt om de juiste informatie op jouw website te vinden. Door vanuit een informatie pagina te linken naar een money page maak je het de bezoeker makkelijk om te kopen.

Voor Google maken internal links het makkelijker om te snappen waar jouw website over gaat. Hiermee verhoog je jouw topical authority (hoe waardevol is jouw website bij onderwerp x) en ga je beter scoren in de zoekresultaten.

Net als bij linkbuilding geldt hier ook. Ga voor kwaliteit over kwantiteit en houd altijd de bezoeker in gedachte. Is een link op die plek van toegevoegde waarde voor je lezer?

4. Verbeter de pagina’s die al bijna goed scoren

Ook dit punt wordt vaak vergeten. Met alle content die je al gemaakt en geschreven hebt voor jouw website scoor je vaak ook op zoektermen die je zelf nog niet had bedacht. Het optimaliseren voor deze zoekwoorden, waar je al wel ranked, maar nog geen toppositie hebt. Kan je snel aan meer bezoekers helpen.

Deze tip is de meest eenvoudige uit deze lijst. Ga aan de slag met het optimaliseren van je content voor de zoekwoorden waar je een 2-15 positie hebt. Vaak lukt dit al met wat extra on-page SEO of het toevoegen van een extra paragraaf aan je artikel.

Maar hoe vind je die zoekwoorden? Ik ga je twee manieren geven om dit op te lossen. In de eerste vind je de manier die ik gebruik, met Ahrefs. De tweede manier is gratis en maakt gebruik van Google Search Console.

Vind je positie 2-15 keywords met Ahrefs

Zelf gebruik ik Ahrefs voor mijn SEO data en rapportages. Het opzoeken van de positie 2-15 zoekwoorden kan ook in veel andere tools zoals SEMrush.

2-15 keywords met Ahrefs

Ga in Ahrefs (of jouw tool) naar het overzicht met alle organische zoekwoorden. Filter in deze lijst vervolgens op positie 2 tot 15 en het eindresultaat is een lijst met de zoekwoorden waar je al hoog op scoort, maar nog niet bovenaan staat.

Wil je meer weten over elk keyword, gebruik dan de keyword research functie om uit te zoeken wat er nodig is om jouw website op een hogere positie te krijgen.

Vind je positie 2-15 keywords met Google Search Console

Maak je geen gebruik van Ahrefs, of een vergelijkbare tool zoals SEMrush? Dan is er nog de gratis manier via Google Search Console:

2-15 keywords search console

Ga in Search Console naar het performance rapport en vink in de grafiek “gemiddelde positie” aan. In de tabel met zoekwoorden onder de grafiek verschijnt nu een extra kolom met de gemiddelde positie.

Sorteer deze kolom op laag naar hoog. Het resultaat is een overzicht van je zoekwoorden gesorteerd van 1-101+. Ga hier op zoek naar de zoekwoorden die gemiddeld op plek 2 tot 15 staan en verbeter je content.

5. Voorkom keyword cannibalization

Eenvoudig uitgelegd is keyword cannibalization het gevolg van meerdere pagina’s hebben voor hetzelfde zoekwoord. Dat wil niet zeggen dat het belangrijkste zoekwoord maar op 1 pagina mag staan. Als je kijkt naar “affiliate marketing” dan staat deze hele website daar vol mee.

Het betekent wel dat je voor een specifiek onderwerp, zoals “hoeveel geld kun je verdienen met affiliate marketing?” maar 1 artikel hebt met het antwoord op die vraag. Schrijf je hier meerdere artikelen over dan wordt het verwarrend voor je bezoekers en voor Google.

Google weet dan niet meer welke pagina het een plek moet geven in de zoekresultaten. Gaat eventueel uitproberen en wisselen tussen de verschillende pagina’s. Of neemt geen van de pagina’s op in de zoekresultaten.

Dat is allemaal zonde, want je hebt zo je best gedaan om het beste artikel te schrijven. Gelukkig is de oplossing erg eenvoudig. Schrijf altijd maar 1 pagina over 1 onderwerp.

Heb je nu last van keyword cannibalization? Voeg dan de artikelen samen en redirect de overbodige pagina’s naar het nieuwe artikel. Even wachten tot Google zijn werk heeft gedaan en je zult zien dat je pagina beter gevonden wordt!

Conclusie

Zie jij de massa’s bezoekers al komen en de bergen met geld aan de horizon? Met deze 5 affiliate SEO hacks kun je eenvoudig meer bezoekers naar je website trekken.

Aan jou om die bezoekers te laten kopen en van jouw affiliate website een kleine passieve goudmijn te maken!

Over de auteur