5x een betere affiliate niche kiezen

De 5 geheimen voor het kiezen van de juiste affiliate niche

Het uitkiezen van een onderwerp, een affiliate niche, voor je nieuwe website is lastig. Een beetje zoals het kiezen van een profiel op de middelbare school. Je weet niet of je het allemaal wel leuk gaat vinden, maar het beïnvloedt wel je toekomst en de mogelijkheden die je gaat krijgen.

Oké, een affiliate niche kiezen heeft minder grote gevolgen dan de keuze die je op school moest maken. Maar het is wel bepalend voor jouw eigen plezier, voor het toekomstige succes van je affiliate blog en voor de hoeveelheid geld die je gaat verdienen.

Het kiezen voor 1 van de beste affiliate niches, kan helpen…

Maar als daar niets tussenstaat wat je leuk vindt, dan gaan de onderstaande 5 tips je helpen bij het kiezen van een affiliate niche voor jouw blog!

#1 Kies een niche waar je al expert in bent

Waar ik in veel artikelen, de podcast, de nieuwsbrief en ook in de 12 Week Affiliate cursus, voor waarschuw is dat geld verdienen met affiliate marketing te vergelijken is met het lopen van een marathon. Je moet vooraf heel veel werk doen en tijd investeren voor je de vruchten kunt gaan plukken.

Het helpt daarom als je een niche kiest waar je al expert in bent. Dat maakt het makkelijker om content te schrijven, je weet tenslotte welke informatie belangrijk is en wat niet. Zonder tijdens het schrijven steeds opnieuw research te moeten doen.

Dan is er de grote vraag “Wanneer ben je een expert?” en het antwoord is minder groot dan je misschien denkt. Als je kijkt naar wat jij weet over een onderwerp, hoeveel mensen zijn er die minder weten dan jij? Die van jouw kennis kunnen leren en voor wie jij dus een expert bent!

Dat is niet de standaard manier van denken, veel (zo niet de meeste) mensen zijn geneigd om te kijken naar hoeveel mensen er meer weten of meer ervaring hebben.

Maar dat er mensen zijn die meer weten, betekent niet dat jij niet voor veel meer mensen de bron van informatie kunt zijn.

#2 Wat kun je toevoegen aan een niche?

Als logisch vervolg op het kiezen van een niche waar je al expert in bent is er de vraag wat kun je toevoegen? Inmiddels is er over vrijwel alles al eens geschreven, desnoods in een andere taal, en er wordt elke dag meer content geproduceerd dan een mens in zijn leven kan consumeren.

Dus is het belangrijk dat je iets unieks toe te voegen hebt aan wat er nu in Google te vinden is. Dit maakt het niet alleen leuk, want je hebt een origineel verhaal te delen met de wereld, maar biedt ook de basis om succesvol geld te verdienen met je blog.

Als je niets, of weinig, toe te voegen hebt dan krijg je affiliate websites die vooral herhalen wat er op andere websites te vinden is. Het gebruik van AI-tools of SEO-tools zoals Surfer maken het nog eens extra makkelijk om meer van hetzelfde te vertellen.

Heb je eigen ervaring, of een persoonlijk verhaal, dan is het de beste basis om een succesvolle affiliate blog mee te bouwen. Heb je dit nog niet, dan kun je altijd starten met die ervaring opdoen, of je kennis uitbreiden met informatie uit boeken. Om zo te voorkomen dat je hetzelfde vertelt als je concurrentie.

Vind de winstgevende niches met Nichefinder.io

Heb je ook met deze lijst van beste niches nog steeds moeite met het vinden van een niche of twijfel je of er genoeg geld te verdienen valt in jouw niche?

Met Nichefinder.io vind je in een paar klikken de meest winstgevende niches en check je direct hoeveel je met jouw niche kunt verdienen!

Nichefinder.io

#3 Kies micro-niche, of ga juist groter

Afhankelijk van hoe groot je niche is kan het een goede keuze te zijn om te kiezen voor een micro-niche, een klein deel van de grote niche, of juist om je niche groter te maken om daarmee meer mogelijkheden te krijgen.

Het kiezen van een micro-niche werkt vaak goed bij onderwerpen waar er al veel concurrentie is en waarbij de commissie relatief hoog is. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, hier krijg je al snel 50 euro per sale, maar is de concurrentie vaak ook bizar.

Door te kiezen voor een “vergeten” doelgroep kun je de enorme concurrentie vermijden en nog steeds veel geld verdienen.

Het kan ook zijn dat je niche te klein is om serieus geld mee te verdienen, bijvoorbeeld omdat er te weinig zoekverkeer is of omdat de commissie te laag is. In dit geval kan het een oplossing zijn om je niche te verbreden. De kans is groot dat je dan wel voldoende volume hebt om een winstgevende affiliate website te bouwen.

#4 Zijn er voldoende affiliate programma’s?

Het laatste wat je wil is dat je tijdens het schrijven van je content en het maken van je affiliate website ontdekt dat je gewenste adverteerders geen affiliate programma hebben. Dat betekent namelijk dat je ineens geen, of veel minder, geld kunt verdienen met het harde werk dat je al gedaan hebt.

Dit valt op te lossen door je eigen info-products te maken of door het plaatsen van display advertenties op je blog. Maar dat is een heel andere manier van online geld verdienen dan affiliate marketing.

De beste oplossing zit in beter voorkomen dan genezen.

Check vooraf eerst of het bedrijf waar je mee samenwerken wel een affiliate programma heeft. Dit kan eenvoudig via Affi.io of door “Bedrijfsnaam + affiliate programma” in te vullen bij Google.

Zodra er genoeg bedrijven een affiliate programma hebben is er groen licht om met je website aan de slag te gaan. (Helaas heb je hiermee nog steeds geen garantie dat je geaccepteerd wordt voor het affiliate programma.)

#5 Is je niche evergreen?

Er zijn verschillende definities van wat een evergreen niche is. In dit geval gaat het erom dat de informatie niet te snel verandert en dat je niche ook over een paar jaar nog relevant is.

Corona zelftesten als onderwerp is dat bijvoorbeeld niet, dat was tijdens de pandemie leuk, maar daar kun je nu geen geld meer mee verdienen. Ook een onderwerp waarbij informatie regelmatig verandert is niet evergreen. Dat betekent dat je meer tijd kwijt bent aan het bijwerken van bestaande content, in plaats van het laten groeien van je website.

Een evergreen niche biedt de basis om van affiliate marketing passief inkomen te maken. En dat betekent niet dat je nooit iets bij moet werken, maar het helpt als je content kunt maken die minstens 12 maanden meegaat.

Als extra evergreen kan het helpen om te kiezen voor een niche waar mensen ook in economisch slechte tijden nog geld aan uit willen geven. Dit helpt met het opbouwen van een stabiel inkomen en een duurzaam winstgevende affiliate website. Zoals je leert in de 12 Week Affiliate cursus.

Conclusie, hoe kies je de juiste affiliate niche

Het kiezen van een niche blijft nog altijd een lastige opgave. Je weet vooraf nooit 100% zeker of je de juiste keuze maakt die ervoor gaat zorgen dat je een winstgevende blog gaat bouwen.

Met deze 5 tips maak je de keuze wel eenvoudiger, en het is belangrijk om te weten dat je altijd opnieuw kunt beginnen met een nieuw onderwerp. De kennis en ervaring van je “mislukte” blog kun je opnieuw inzetten en gebruiken om je nieuwe website sneller te laten groeien.