affiliate marketing en belastingen

Affiliate marketing en belasting: een complete uitleg

Zodra je begint met affiliate marketing is er nog niets aan de hand, maar op het moment dat je echt geld gaat verdienen met affiliate marketing dan moet je ook belasting betalen over je inkomen. Wat voor belasting je moet betalen, en hoeveel, dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

In dit artikel vind je meer over wat je moet weten over affiliate marketing en belasting.

Aanvullend op vragen over de belastingdienst, is de vraag heb ik een kvk-inschrijving nodig voor affiliate marketing? Het antwoord vind je in het artikel achter de link.

Disclaimer: Dit artikel is geen financieel advies, je kunt ook geen rechten ontlenen aan de inhoud van dit artikel. Neem bij vragen of twijfel altijd contact op met een belastingadviseur om jouw persoonlijke situatie te bespreken.

De verschillende soorten belasting

Van alle verschillende soorten belasting in Nederland zijn er 4 die je sowieso tegenkomt als je geld verdient met affiliate marketing. Dit zijn:

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw)
  3. Vermogensbelasting
  4. Zorgverzekeringswet

Inkomstenbelasting en de zorgverzekeringswet kom je altijd tegen als je geld verdient dat niet uit loondienst komt. (In loondienst is je werkgever verantwoordelijk voor het afdragen van deze belastingen.) Omzetbelasting hoef je alleen te betalen als je een bedrijf gestart bent, en dus een kvk-inschrijving hebt.

De vermogensbelasting is alleen relevant als je al een flinke spaarrekening hebt, of heel veel affiliate commissie verdient.

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting betaal je in Nederland altijd, behalve als je echt een heel laag inkomen hebt. Werk je voor een bedrijf, dan wordt deze belasting automatisch ingehouden en dit zie je terug op je loonstrookje.

Werk je als freelancer, of verdien je geld met andere activiteiten dan ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van de inkomstenbelasting.

Hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen is afhankelijk van je inkomen. In 2023 zijn er twee schijven voor de inkomstenbelasting, zoals je kunt zien in de onderstaande tabel van de Belastingdienst.

Als je met jouw vaste inkomen en je betaalde affiliate commissie niet boven de €73.031 uitkomt in een kalenderjaar, dan betaal je dus 36,93% belasting.

De meest actuele belastingtarieven vind je hier.

Tabel inkomstenbelasting bron Belastingdienst 

Als je nog geen kvk-inschrijving hebt, dan ben je voor de Belastingdienst geen ondernemer. In dit geval geef je jouw inkomsten uit affiliate marketing op als “Inkomen uit overige werkzaamheden”.

Omdat je nog geen inkomstenbelasting, of loonheffing, betaald hebt over dit inkomen, wordt dit verrekend tijdens het doen van je belastingaangifte.

Afhankelijk van je totale jaarinkomen (affiliate inkomen + loondienst) is het dus noodzakelijk om tenminste 37% van je affiliate commissie opzij te zetten, omdat je bij de belastingaangifte een rekening krijgt voor nog niet betaalde inkomstenbelasting.

Ontvang rente over je belastinggeld

In de meeste gevallen betaal je de Belastingdienst pas in het volgende kalenderjaar. Dat betekent dus dat het geld wat je spaart om belasting te betalen, het hele jaar op je bankrekening staat te wachten.

Een goede reden dus om rente te krijgen voor je gespaarde belastinggeld. Bij Raisin kun je terecht voor een spaarrekening met minimaal 1,5% rente (dat is 3x zoveel als bij Nederlandse banken) op een vrij opneembare spaarrekening.

Dat is geen vetpot, maar wel 1,5% rente die je kunt krijgen over het geld wat je aan de Belastingdienst moet betalen!

Omzetbelasting (btw)

Ben je wel ingeschreven bij de kvk, dan ben je ook verplicht om omzetbelasting te betalen. Dit is de btw over het inkomen dat je verdient. Als je een btw-nummer hebt en dit doorgegeven hebt aan de affiliate netwerken waar je mee samenwerkt, dan krijg je meestal de commissie inclusief btw betaald.

Deze 21% btw over je verdiende affiliate commissie moet je vervolgens 1 keer per kwartaal betalen aan de Belastingdienst. Tijdens het doen van je omzetbelasting aangifte.

De btw die jij betaald hebt over kosten zoals je webhosting of software, die mag je aftrekken van de btw die je betaalt over je omzet. Aan het eind van je btw aangifte krijg je te zien hoeveel je nog moet betalen. Let op, je bent verplicht om een volledige administratie bij te houden!

Als je per kalenderjaar niet meer dan €20.000 verdient met je affiliate website, of ander zelfstandig werk, dan kun je jezelf aanmelden voor de kleine ondernemers regeling, ook wel KOR genoemd. De KOR zorgt ervoor dat je geen btw-aangifte hoeft te doen, het scheelt dus een hoop administratief werk.

Na aanmelding bij de KOR mag je geen btw meer in rekening brengen, je moet dus aan je affiliate netwerken doorgeven dat zij geen btw uitbetalen op de factuur. Daar komt ook bij dat je de btw die je betaalt over kosten niet meer kan terugvragen. Afhankelijk van jouw situatie kan het dus voordeliger zijn om wel omzetbelasting aangifte te doen.

Vermogensbelasting

Vermogensbelasting ga je alleen tegenkomen als je of al een goedgevulde spaarrekening hebt, of als je zoveel geld verdient met je affiliate website dat die spaarrekening hard groeit. Dan gaat het om bedragen boven de €50.000, heb je minder spaargeld (of vermogen) dan hoef je geen vermogensbelasting te betalen.

Verdien je met jouw affiliate website zoveel geld dat je vermogensbelasting moet gaan betalen, dan is het verstandig om advies te vragen van een belastingadviseur. Die kan je precies vertellen of en hoeveel belasting je moet betalen.

Zorgverzekeringswet

Als laatste is er de bijdrage zorgverzekeringswet, een vorm van sociale premie (belasting) die vaak vergeten wordt. Je betaalt dit bedrag bovenop de inkomstenbelasting dus als je vergeet om het te reserveren dan is het een vervelende verrassing.

In 2023 betaal je 5,43% over je inkomen voor de bijdrage zorgverzekeringswet.

Heb je naast je affiliate inkomsten nog een vaste baan, dan heb je dankzij de bijdrage zorgverzekeringswet recht op een ziektewet uitkering van het UWV wanneer je langdurig ziek of arbeidsongeschikt wordt. Heb je geen inkomen uit loondienst, dan ben je nog steeds verplicht om deze belasting te betalen, maar dan heb je helaas nooit recht op een ziektewet uitkering.

Affiliate marketing en belasting als bijverdienste

Dit deel is voor jou van toepassing als je nog een vast inkomen uit loondienst hebt en je niet ingeschreven bent bij de kvk. In dit geval wordt het inkomen uit je affiliate website aangemerkt als “inkomen uit overige werkzaamheden” op je aangifte inkomstenbelasting.

Dat betekent dat je de winst die je hebt gemaakt met jouw website moet invullen op je belastingaangifte. Op je aangifte krijg je een berekening van het bedrag dat je nog moet betalen voor de inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekeringswet.

Ik snap dat het zonde voelt om zoveel extra geld aan de Belastingdienst te moeten betalen, maar als je het niet opgeeft dan pleeg je feitelijk gezien belastingfraude. De gevolgen hiervan zijn groter dan het netjes betalen van je inkomstenbelasting.

Affiliate marketing en belasting als ondernemer

Ben je wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan is de kans groot dat je als ondernemer belasting moet gaan betalen. Op dit moment gaan er hele andere regels gelden voor het betalen van belasting over je affiliate inkomsten.

Het is onmogelijk om hier diep in te gaan op affiliate marketing en belasting als ondernemer, omdat er in deze situatie nog meer uitzonderingen zijn dan wanneer je belasting betaalt als privé persoon.

Belangrijk om te weten is wel of je, voor de Belastingdienst, ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Als je naast je affiliate site ook nog een vaste baan hebt waar je meer mee verdient dan is de kans groot dat je niet aangemerkt wordt als ondernemer.

Je kunt de OndernemersCheck van de Belastingdienst doen om antwoord te krijgen op deze vraag. Maar beter is het om een boekhouder om advies te vragen voor jouw persoonlijke situatie.

Hoeveel geld moet je reserveren voor belasting over affiliate inkomsten?

Hoeveel je exact moet reserveren voor de belasting over je affiliate commissie is heel persoonlijk. Hoe hoger je inkomen hoe meer inkomstenbelasting je moet betalen en daar komt de bijdrage zorgverzekeringswet nog bij.

Het minimale bedrag dat je zou moeten reserveren is 42,36% (36,93% inkomstenbelasting + 5,43% bijdrage zorgverzekeringswet).

In de praktijk is het eenvoudiger, en eventueel verstandiger, om 50% van je betaalde affiliate commissie opzij te zetten voor het doen van je belastingaangifte.

Ook hier geldt, wil je meer zekerheid over wat verstandig is in jouw persoonlijke situatie. Neem dan contact op met een boekhouder of belastingadviseur.

Wat mag je aftrekken van je omzet uit affiliate marketing?

Nu je uitgebreid weet wat je allemaal moet betalen over je nieuw verdiende inkomen is er ook nog goed nieuws. Je hoeft namelijk alleen belasting te betalen over de winst die je maakt. Dit geldt zowel voor “inkomen uit overige werkzaamheden” als voor het betalen van belasting als ondernemer.

Dit betekent dus dat je alle kosten die je maakt voor je website mag aftrekken van de inkomsten die je hebt. Iets wat zeker goed nieuws is als je flink hebt geïnvesteerd in het laten groeien van je affiliate website. Als je ervoor gekozen hebt voor starten met affiliate marketing voor 0 euro dan heb je helaas niets om af te trekken en moet je belasting betalen over je volledige inkomen.

Kosten die je af mag trekken van je omzet zijn o.a.:

De koffie die je drinkt tijdens het werken bij Starbucks mag je helaas niet aftrekken van je omzet. Toch zonde…

Conclusie, affiliate marketing en belasting

Het is geen leuk bericht, maar ook over de betaalde affiliate commissie moet je nog een hoop belasting betalen. Hoeveel, en welke, belasting je moet betalen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Al is de kans vrijwel 100% dat je inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet moet betalen.

Om geen verassingen te krijgen op je aangifte inkomstenbelasting is het verstandig om minimaal 50% van je verdiende geld te reserveren. Met dit geld kun je de belastingaanslag betalen zodra die op de deurmat valt.

Uiteindelijk blijft belasting betalen een heel persoonlijk iets, de informatie in dit artikel is zo volledig en correct mogelijk, maar jouw persoonlijke situatie kan afwijken. Neem voor concreet en persoonlijk advies daarom altijd contact op met een boekhouder of belastingadviseur.

Dit artikel is gecheckt door Ramon van Goor, assistent-accountant. 

Bronnen:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/boxen_en_tarieven/overzicht_tarieven_en_schijven/u-hebt-in-2023-nog-niet-aow-leeftijd
https://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/FISIN2016/fiscale_informatie_2016-inkomsten_uit_overig_werk.html
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/kleineondernemersregeling/kleineondernemersregeling
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/belasting_betalen_over_uw_vermogen/grondslag_sparen_en_beleggen/berekening-2022/berekening-belasting-over-inkomen-uit-vermogen-over-2022