Alle (Nederlandse) affiliate netwerken op een rij

Alsof er nog niet genoeg komt kijken bij online geld verdienen met affiliate marketing. Zijn er ook nog eens 1001 affiliate netwerken. Ja netwerken, programma’s zijn er nog veel meer. Ik maak het je graag makkelijk, dus hieronder vind je een overzicht van alle Nederlandse en internationale affiliate netwerken.

Zo hoef jij niet verder te zoeken en krijg je er ook mijn (ongevraagde) mening en ervaring bij.

[toc]

Nederlandse affiliate netwerken:

Awin

Awin

Niet zomaar de eerste op de lijst. Dit was het eerste netwerk waar ik mij bij aansloot in 2013, toen nog Zanox. Het transparant, uitgebreid en toch gemakkelijk in gebruik. Naast het platform zelf zitten er grote merken binnen het netwerk van Awin.

Ik ben vooral fan van de rapportages. Met een paar klikken weet je waar sales vandaan komen, wat de status is en waarom een sale is afgekeurd (mocht dit gebeuren). Ook kliks zijn gemakkelijk te traceren dus je kunt goed zien welke pagina’s op jouw website voor verkeer zorgen.

Het grote aanbod A-merken als KPN, Vodafone, De Bijenkorf, Nike, T-mobile, Hema verzekeringen en nog veel meer is een andere reden om aan te kloppen bij Awin. Een nadeel is wel dat je tegenwoordig moet betalen om je aanmelding af te ronden. Dit is niet perse een ramp, maar maakt de investering vooraf wel weer groter.

Bekende programma’s bij Awin:

 • De Bijenkorf
 • Nike
 • Independer
 • T-mobile

Meld je aan bij Awin

Daisycon

Daisycon

Ga je aan de slag met een vergelijkingswebsite, verzekeringen, of energie? Dan ontkom je niet aan het Daisycon netwerk. Een groot Nederlands netwerk waar een aantal markten vrijwel volledig bij aangesloten zijn. Zo vind je nagenoeg alle energieleveranciers bij Daisycon.

Het systeem is makkelijk in gebruik, en de kant en klare vergelijkers zijn onwijs handig. De commissie is soms wat lager, maar je hoeft niet zelf aan de slag met code. Ook de benodigde vergunningen zijn geregeld op naam van Daisycon, dus het scheelt een hoop gedoe.

De enige slechte ervaring die ik heb gehad met Daisycon is dat er een keer gevraagd werd waar mijn sales vandaan kwamen. Niet de website, maar waar die bezoekers vandaan kwamen. Het antwoord dat de website vindbaar was in Google, met Analytics screenshots dat organic search de bron was. Dat was niet akkoord.
Omdat ik geen extra informatie had werd de samenwerking stopgezet, want ik moest meer data kunnen overleggen en werd ook de commissie om deze reden afgekeurd. Dat ging om ruim 300 euro. Om eerlijk te zijn kreeg ik vooral de indruk dat de adverteerder vond dat er teveel verkocht werd.

Na dit verhaal heb ik een tijd lang geweigerd om samen te werken met programma’s via Daisycon. Ik wil toch graag kunnen vertrouwen op een samenwerking en niet zonder onderbouwing een partnership en de commissie verliezen.

Bekende programma’s bij Daisycon:

 • Eneco
 • Essent
 • Superdry

Ga naar Daisycon

Tradetracker

Tradetracker

Na Awin is Tradetracker mijn favoriete affiliate netwerk. Het is gemakkelijk in gebruik, het aanbod is (te) groot en de rapportages zijn duidelijk. Als er een sale afgekeurd wordt, dan kun je snel zien waarom. Dit maakt het niet minder jammer, maar wel transparant.

Ongeacht het onderwerp van je blog, er is bij Tradetracker waarschijnlijk wel een adverteerder die past. Er zijn zoveel programma’s dat het soms moeilijk kiezen is. (Ik heb ooit de fout gemaakt om mij aan te melden voor allemaal, oeps…) Voor mijn eigen websites ben ik partner van onder andere fonQ, Aliexpress en 50Five. Niet de kleinste namen dus.

De betaaldrempel ligt op 25 euro en je kunt zelf kiezen hoe vaak er uitbetaald wordt. Om te voorkomen dat er een paar euro commissie achterblijft kies ik er zelf soms voor om betalingen on-hold te zetten. Op self billing na is dit de makkelijkste oplossing om betaald te worden.

Support is in het Nederlands en je kunt gemakkelijk communiceren met adverteerders om de samenwerking te verbeteren. Ben je al enthousiast? Meld je aan en ontdek zelf het Tradetracker netwerk!

Bekende programma’s bij TradeTracker: 

 • Hema
 • Aliexpress
 • BCC
 • fonQ

Ga naar Tradetracker

Tradedoubler

Tradedoubler

Een van de 4 netwerken waar ik mee in aanraking kwam toen ik voor het eerst begon met affiliate marketing. Daarom voor mij een vertrouwd netwerk, met alleen maar goede ervaring.

Toen ik begon was het vooral vanwege het Wehkamp affiliate programma en later het Hilton. Dit leverde leuk geld op, tot Wehkamp vertrok. Daar ging toen de grootste inkomstenbron en vanaf dat moment was de betaaldrempel van 50 euro een issue. Dat haal je niet zomaar (niet met kleding) dus er is lange tijd geld achtergebleven waar ik niet bij kon.

Inmiddels met andere projecten promoot ik o.a. MediaMarkt dus het geld wat vast stond in het programma komt binnenkort vrij. Ondanks de goede ervaringen vind ik de rapportages niet altijd even duidelijk, maar dat is een kleinigheid.

Bekende programma’s bij Tradedoubler:

 • MediaMarkt
 • Hilton
 • Huawei

Ga naar Tradedoubler

Plug and Pay

Plug and Pay

Plug and Pay is een softwarepakket voor betaalpagina’s. Onder deel van deze software is een affiliate omgeving. De webwinkels die gebruik maken van deze software kunnen via Plug and Pay Marketplace hun product promoten. Via diezelfde marketplace kun jij als publisher links ophalen en je laten uitbetalen.

Bekende programma’s bij Plug and Pay:

 • Huddle
 • IMU

Ga naar Plug and Pay

Paypro

PayPro

Paypro is een minder bekend affiliate netwerk. Ik denk dat dit komt door het soort programma’s, maar ook doordat er voorheen betaald moest worden om publisher te worden. (Ik heb dat nooit gedaan) In 2020 vond Paypro dat het tijd was om dit af te schaffen, want pandemie en het ondersteunen van ondernemers.

Dat was het moment dat ik mij wel heb aangemeld en ik was verrast. De interface is erg eenvoudig te gebruiken en voor veel producten ligt de commissie erg hoog. (Denk 10% van 3000 euro). De inhoud van het netwerk zou ik vergelijken met Clickbank, het zijn voornamelijk info producten en cursussen die aangeboden worden.

Nu het aanmelden gratis is zou ik zeggen neem vooral een kijkje. De kans is groot dat je verrast bent door een product dat toch bij jouw blog past.

Bekende programma’s bij PayPro:

 • Affiliatein10dagen
 • Digital Nomad E-course

Meld je aan bij Paypro

Internationale affiliate netwerken

 • ShareAsale
 • Rakuten Linkshare
 • CJ
 • Commission Factory
 • Sovrn
 • Clickbank
 • Webgains
 • Impact
 • Avantlink
 • Amazon

ShareAsale

ShareAsale

ShareAsale is een erg Amerikaans netwerk. Dat is niet perse slecht, maar wel even wennen in vergelijking met de rustige omgeving van Nederlandse netwerken. (Sinds de overname door Awin is het flink verbeterd)

Niet alleen de vormgeving is Amerikaans, de programma’s zijn dat ook. Ik gebruik het zelf voornamelijk voor het promoten van software producten als SEMrush en de hosting van Namecheap. Op dit gebied vind je er een aantal grote namen.

Mijn grootste bezwaar, op support hoef je niet te rekenen.

Bekende programma’s bij ShareASale:

 • SEMrush
 • Namecheap
 • OptinMonster
 • WP Tasty

Meld je aan bij ShareAsale

Rakuten Linkshare

Rakuten Linkshare

Rakuten Linkshare is een netwerk met veel grote internationale retailers. Via dit netwerk kun je eenvoudig Amerikaanse verkopers promoten. Een bekend voorbeeld is Udemy.

Persoonlijk vind ik Rakuten Linkshare een van de minst prettige netwerken om mee te werken. De omgeving is niet echt handig in gebruik, je ontvangt een tsunami aan e-mails. Elke. Dag. Opnieuw.

Oh en de commissie wil vaak afwijken van wat je in de eerste indruk dacht te krijgen. Dus ik blijf er graag van weg als het kan.

Ga naar Rakuten Linkshare

CJ

CJ

Een netwerk waar ik zelf wisselende gevoelens bij heb. Ik ben er terecht gekomen voor een website gericht op de Amerikaanse markt. Dit project heb ik nooit helemaal afgemaakt en CJ sloot daarom mijn account.

Dat is niet zo erg, maar het beetje commissie wat er openstond is nooit uitbetaald. Dit verdween gewoon bij het sluiten. Voelde mij toch een beetje bestolen op dat moment.

De les van dit? Heb je een merk dat bij CJ aangesloten is dan heb je weinig keuze, maar let er wel op dat je genoeg sales blijft genereren. Anders ben je niet alleen je account, maar ook je geld kwijt.

Bekende programma’s bij CJ:

 • Priceline
 • IHG
 • J. Crew

Ga naar CJ

Commission Factory

Commission Factory

Een van de grote internationale netwerken. Heb persoonlijk geen ervaring met dit netwerk, maar het werd veel aangemerkt als Amazon alternatief. Met daarbij positieve verhalen.

Zit er een programma in het netwerk waar jij geld mee kunt verdienen? Meld je dan vooral aan!

Bekende programma’s bij Comission Factory:

 • Marley Spoon
 • Etihad
 • Pizzahut

Ga naar Commission Factory

Sovrn

Sovrn

Sovrn biedt een oplossing voor publishers om geld te verdienen met een blog of website. Dit gaat verder dan affiliate marketing en omvat ook het tonen van advertenties. Implementeren en goedgekeurd worden voor Sovrn vraagt om het voldoen aan een hoop regels.

Ook is het kiezen voor producten om te promoten niet mogelijk. Sovrn kiest producten die volgens hun systeem bij de content en de website passen. Ik heb dit geprobeerd, maar werd niet enthousiast.

Ga naar Sovrn

Clickbank

Clickbank

Dit is een van de oudste affiliate netwerken dat nog bestaat. Het aanbod bestaat voornamelijk uit Engelstalige info producten. De commissies zijn aantrekkelijk, dus heb je een website met internationale doelgroep dan kan Clickbank een goed netwerk zijn.

Ga naar Clickbank

Webgains

Webgains

Bij Webgains kun je terecht voor merken in de categorie sport, lifestyle en consumenten goederen. Binnen het netwerk vind je een aantal grote merken die het ook in Nederland goed doen. Ik was zelf partner van Nike, voor dit programma verhuisde naar Awin.

Het dashboard is makkelijk te gebruiken en Webgains ligt voor mij op gelijk niveau met de grote Nederlandse netwerken. Net als bij andere netwerken moet je nog wel goedgekeurd worden voor individuele programma’s.

Bekende programma’s bij Webgains:

 • Toni & Guy
 • Decathlon

Ga naar Webgains

Impact

Impact

Zelf ben ik bij Impact terechtgekomen voor het affiliate programma van Adidas. Dit verliep via de Adidas website en niet direct via het Impact platform. Het dashboard is modern en fris vormgegeven wat het voor mij makkelijk maakt in gebruik.

Er zitten ook een aantal leuke merken bij dit netwerk die je niet ergens anders kunt vinden. Dus mocht je deze merken willen promoten dan kom je vanzelf bij Impact uit.

Bekende programma’s bij Impact:

 • Levi’s
 • Airbnb
 • Adidas
 • Microsoft

Ga naar Impact

Avantlink

Avantlink

Ben je op zoek naar een partnership met grote internationale merken? Dan is de kans groot dat je bij Avantlink uitkomt. Niet alleen vanwege het uitgebreide aanbod (907 merken), maar vooral vanwege de exclusieve samenwerkingen.

Ik heb zelf geen ervaring met het gebruik van Avantlink. Maar ik ben wel lid van een aantal Facebook groepen waarin mensen een goed passief inkomen genereren via dit netwerk. De merken zijn voornamelijk gericht op de VS en Canada, dus in Nederland heb je hier weinig aan.

Bekende programma’s bij Avantlink:

 • Rei
 • Patagonia

Ga naar Avantlink

Amazon Partnernet

Amazon Partnernet

Je kunt de discussie voeren of dit een affiliate netwerk of een programma is. In principe is het beide, je krijgt toegang tot het netwerk van alle Amazon winkels inclusief diensten zoals Amazon Prime. Tegelijkertijd kun je alleen de producten en diensten van Amazon promoten.

Amazon Partnernet heeft niet zo’n beste reputatie als het gaat om commissieveranderingen of het spontaan schorsen van publishers. Nu gebeurt dat laatste voornamelijk via Amazon.com. In Nederland is Amazon nog niet zo groot en hebben ze de promotie van bloggers dus nog nodig.

Ga naar Amazon Partnernet

Wat zijn affiliate netwerken?

Affiliate netwerken zijn aanbieders van software aan bedrijven die online producten of diensten verkopen. Via deze software kun jij samenwerken met deze bedrijven op basis van affiliate marketing.

Het voorkomt dat veel bedrijven zelf hun eigen systeem moeten bouwen en voor jou als publisher is het handig dat je via 1 netwerk bij veel verschillende verkopers terecht kan.

Na aanmelding en goedkeuring bij een affiliate netwerk volgt vaak nog een aanmelding bij het affiliate programma. Ook hier moet je dan opnieuw goedgekeurd worden. Je bent na aanmelding bij het netwerk dus niet automatisch goedgekeurd.

Uitbetaling, goedkeuring en promotiemateriaal. Dit vind je allemaal binnen het affiliate netwerk, dus je bent als blogger of publisher sneller klaar. Ook uitbetalingen van verschillende verkopers worden bij elkaar opgeteld. Je voldoet dus eerder aan de betaaldrempel.

Het verschil tussen affiliate programma’s en netwerken

Ik heb de woorden affiliate programma en affiliate netwerk aardig wat door elkaar gebruikt in dit artikel. Dus ik kan mij voorstellen dat het inmiddels duizelt, wat is het verschil en waarom betekent aanmelding bij een netwerk niet dat je ook goedgekeurd wordt voor het programma?

First things first, een affiliate programma is van de winkel of het bedrijf dat zijn producten wil laten promoten. Dit gaat dus om 1 bedrijf en alleen de producten/diensten van dit bedrijf. De toelating tot een programma loopt gewoonlijk ook via de marketingafdeling, of de agency die dit regelt.

Een affiliate netwerk is overkoepelend. Het is een derde partij die het voor jou als blogger makkelijk maakt om je aan te melden bij programma’s en om uitbetaald te krijgen. Het kunnen stapelen van commissies binnen het netwerk is hier een voordeel van.
Voor de adverteerder is het makkelijk dat het netwerk voor de techniek achter alle affiliate transacties zorgt. Zo hoeft het bedrijf hier niet zelf voor te zorgen en wordt ook de uitbetaling geregeld.

Na aanmelding bij een netwerk moet je nog steeds goedgekeurd worden voor een programma. Dat zit m vooral in de voorkeuren van een bedrijf. Iedere adverteerde kiest zelf met welke bloggers en typen websites er samengewerkt wordt. Voor een netwerk ligt dit anders, hoe meer publishers zij hebben hoe groter de kans op extra omzet is.

Moet ik kiezen voor een affiliate programma of netwerk?

Dit is afhankelijk van de adverteerder en van jouw voorkeuren. Het kan soms aantrekkelijk zijn om direct met de adverteerder samen te werken vanwege hoge commissies en persoonlijk contact. Daar staat tegenover dat commissies binnen een netwerk opgeteld worden waardoor je sneller aan de betaaldrempel kunt voldoen.

Voordelen affiliate programma:

 • Meestal hogere commissie
 • Direct contact met de adverteerder
 • Focus op 1 merk, dus meer betrokken affiliate managers

Voordelen affiliate netwerk:

 • Commissie van meerdere adverteerders kunnen stapelen
 • 1x aanmelden en toegang krijgen tot veel adverteerders
 • Bij het wegvallen van een merk kan er vaak een alternatief geboden worden

Hoe weet ik bij welk netwerk ik moet zijn?

Met zo’n overload aan netwerken is het niet direct duidelijk waar je moet zijn. Ook niet alle bedrijven hebben een affiliate pagina op hun website. Dus dan weet je helemaal niet waar je terecht kunt (en of er wel een programma is).

Merk + affiliate is vaak alles wat je nodig hebt om in Google het affiliate programma te vinden. Makkelijk toch?

Mocht deze zoekopdracht niet volstaan dan kun je nog een kijkje nemen bij Affi.io. Deze zoekmachine geeft je op basis van de bedrijfsnaam een lijst met alle aangesloten netwerken. Geen resultaat? Neem dan contact op met het bedrijf voor de vraag of ze met je samen willen werken.

Tip: Stuur dan direct een voorstel mee wat je in zo’n samenwerking kunt bieden.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er (idioot) veel verschillende affiliate netwerken. Het voordeel is dat je hiermee vrijwel alles wat er wereldwijd te koop is kunt promoten.

Tegelijkertijd is het grote nadeel dat alle netwerken een betaaldrempel hebben. Wanneer je 5 verkopers bij 5 netwerken hebt moet je dus 5 keer wachten tot je de betaaldrempel bereikt hebt. Dit maakt geld verdienen met affiliate marketing toch lastiger.

Als ervaren publisher kan ik je adviseren om te beginnen met een Nederlands netwerk. Zoals Awin of Tradetracker. Dit maakt support makkelijk en de dashboards van beide netwerken zijn gebruiksvriendelijk. Ook kun je bij deze netwerken terecht bij hulp om zoveel mogelijk te verkopen (dat kan niet overal).

Uiteindelijk is het belangrijk dat je een product promoot waar je zelf enthousiast over bent en/of dat past bij jouw website. Meld je dan aan bij het netwerk waar je dit product kunt promoten. Of meld je gewoon aan bij zoveel mogelijk netwerken, dat is ook handig wanneer een programma van netwerk wisselt.