Hoeveel geld kun je verdienen met affiliate marketing?

Heb jij ze ook gezien? Die jongens die je vanuit een dure auto of een luxe (gehuurde) villa vertellen hoe ze miljonair zijn geworden zonder te werken. En hoe jij ook snel miljoenen kunt verdienen met affiliate marketing, wat ze je leren in een dure cursus.

Dit zijn natuurlijk mooie verhalen en er zit een kern van waarheid in. Wanneer je weet wat je doet kun je oneindig veel geld verdienen met affiliate marketing. Maar voor de meesten is dit niet de realiteit.

Hoe die realiteit er dan wel uitziet en hoeveel geld je kunt verdienen met affiliate marketing? In dit artikel geef ik je het antwoord!

Hoeveel geld kun je verdienen met affiliate marketing?

  • Beginners, als starter investeer je vooral tijd en geld. Je verdient nog niets
  • Junior affiliate, je verdient je eerste commissie een paar euro per dag, zo’n 100 euro per maand
  • Medior affiliate, het balletje gaat rollen, je maakt meer sales en verdient zo’n 100 euro per dag
  • High-level affiliate, vanaf hier verdien je 500 euro of meer per dag.
  • Super affiliate, de uitzonderingen en echte uitschieters tot wel 10.000 euro per dag

Je ontkomt er nooit aan om als beginner te starten, maar in welke categorie je eindigt is vooral afhankelijk van jouw eigen doorzettingsvermogen en de niche die je gekozen hebt. Houd je lang genoeg vol, kies je een niche met hoge commissie en bouw je een portfolio op?
Dan kun je snel doorschieten naar medior of zelfs high-level affiliate.

Het is wel belangrijk om te weten dat hier veel werk aan vooraf gaat, voor je “ineens” doorschiet naar een hoger niveau. Het is dus geen kwestie van niets doen en geld verdienen, je moet hard werken om zover te komen.

Zit je op een hoog niveau? Dan kun je rustiger aandoen, maar je moet altijd blijven werken. Tegenover alle succesverhalen staan evenzoveel verhalen van mensen die van de ene op de andere dag hun inkomsten kwijt waren.

De 3 belangrijkste invloeden op je affiliate inkomsten

Hard werken en volhouden zijn niet de enige factoren die van invloed zijn op jouw (toekomstige) passieve inkomen. Hieronder heb ik de 3 belangrijkste opgenoemd. Deze 3 hebben de meeste invloed op hoeveel je kunt verdienen.

  1. De gekozen niche
  2. Je strategie
  3. Je kennis van online marketing

1. De gekozen niche

De niche die je gekozen hebt heeft de grootste invloed op je toekomstige inkomen. Vanzelfsprekend levert een niche met een groot publiek meer kansen (en meer geld) op. Maar ook het product dat waar je mee werkt.

Zo leveren elektronica, meubels of andere consumentenproducten relatief weinig op per verkoop. Hier staat vaak wel een grotere doelgroep tegenover. Voor hoge commissie kun je beter terecht bij diensten, verzekeringen en software.

Over software gesproken, steeds vaker krijg je hierbij terugkerende commissie. Daarbij krijg je niet alleen uitbetaald wanneer je de sale maakt, maar ook zolang iemand klant blijft. Dit geeft een mooie basis voor je toekomstige inkomen!

2. Je strategie

Heb je iets gevonden dat werkt? Herhaal dit dan net zo vaak op je bestaande, of een nieuwe, website tot het niet meer werkt!

De grootste valkuil is het opzuigen van informatie over de beste affiliate marketingstrategieën en steeds af te wijken van je pad om iets nieuws te proberen. Het is geen exacte wetenschap en vele wegen leiden naar Rome. Maar om in Rome te komen moet je wel lang genoeg één weg volgen.

Kies dus jouw eigen strategie en volg dit pad net zo lang tot het niet meer werkt. Blijf ondertussen bijleren, dat is altijd goed, maar ga niet steeds terug naar start om opnieuw te beginnen. (Nee. Je krijgt niet elke keer 250 euro.)

3. Je kennis van online marketing

Nee je hoeft geen online marketeer met jarenlange ervaring te zijn om geld te verdienen. Maar hoe beter je weet via welke kanalen je bezoekers naar je website krijgt en hoe je die kunt laten kopen. Hoe meer affiliate commissie je kunt verdienen.
Voor de meeste affiliate websites en blogs is SEO, of zoekmachine optimalisatie, de belangrijkste bron van verkeer. Je maakt je website vindbaar in Google, bij voorkeur bovenaan pagina 1, en verleidt deze bezoekers tot het kopen van jouw affiliate product.
Heb je als beginner nog geen kennis van online marketing? Dan helpt het om jezelf te verdiepen het schrijven van seo-teksten of het volgen van een seo-cursus. Met die kennis kun je jouw website sneller laten groeien.

Het verschil van affiliate commissie per niche/product

De keuze die je maakt bij het kiezen van een niche en het soort product dat je gaat promoten heeft grote invloed op hoeveel geld je kunt gaan verdienen. Niet alle producten leveren evenveel commissie op en niet alle niches zijn groot genoeg om een stabiel inkomen uit te halen.

Consumentengoederen: elektronica, kleding, schoenen etc.

Heb je een website waarop je vooral consumentenproducten zoals elektronica of kleding promoot? Dan heb je voor een stabiel inkomen ook een groot bereik nodig. De commissie van deze categorie ligt tussen de 1% en 6%. Hoewel de aankoopbedragen ver uiteen kunnen liggen is de vergoeding die je krijgt relatief laag.

In deze categorie kan het helpen om een portfolio van websites op te bouwen. Deze websites kunnen daarna samen voor een stabiel inkomen zorgen.

Diensten, verzekeringen, (online) cursussen

Ga je voor het grote(re) geld? Dan kun je beter terecht bij diensten. Aanbieders van verzekeringen, opleidingen of cursussen (om een paar voorbeelden te noemen) hebben vaak flink wat geld over om meer klanten binnen te halen.

In deze categorie krijg je vaak commissie in euro’s in plaats van percentages. Denk aan 60 euro commissie op een zorgverzekering bijvoorbeeld.

Software, zakelijke diensten

Het echt grote geld kun je verdienen met software en zakelijke diensten. Nee dit wil niet zeggen dat je makkelijk snel rijk gaat worden. De concurrentie is namelijk enorm.
Wat deze categorie tot een echte goudmijn maakt is de hoogte van de commissie, 100 euro of meer is geen uitzondering. Met daarbij het terugkerende karakter, vooral software heeft regelmatig recurring commissie.

Je krijgt dus niet alleen uitbetaald op het moment dat je de sale maakt. Maar ook zolang de klant daarna blijft, tot wel 24 of 36 maanden lang. Hiermee loopt je commissie op en wordt je inkomen meer voorspelbaar.

Hoelang duurt het voor je geld verdient met affiliate marketing?

Dit duurt gemiddeld zo’n 6 maanden, maar is afhankelijk van je niche en de hoogte van de commissie. In die 6 maanden ga je jouw eerste commissie verdienen, het duurt gewoonlijk 12-24 maanden voor je kunt leven van je affiliate inkomsten.

Meer over dit onderwerp vind je in het artikel: hoe snel verdien je geld met affiliate marketing?