affiliate marketing voor beginners handleiding

Beginnen met affiliate marketing, complete handleiding (2023)

Ik ben zelf al jaren bezig met online geld verdienen en na alles wat ik geprobeerd heb gaat mijn voorkeur uit naar affiliate marketing. Mijn focus op online geld verdienen met affiliate marketing heeft er zelfs voor gezorgd dat ik nu volledig kan leven van passief inkomen.

Het heeft wel een aantal jaren geduurd voor het zover was. Maar inmiddels leveren mijn affiliate websites genoeg geld op om elke maand van te leven. (Zelfs met de hoge cost-of-living in Nederland)

Nu ik heb uitgevonden wat werkt is elke nieuwe affiliate website vooral een kwestie van alle stappen herhalen en geduld hebben. Ook al levert dit niet in alle gevallen succes op, soms haak ik te snel af.

Als je dit leest heb je interesse in de mogelijkheid om een passief inkomen te verdienen met affiliate marketing. En dat is precies wat ik je ga leren! Hoe kun je beginnen met affiliate marketing?

Ben je er klaar voor? Let’s do this!

Wat is affiliate marketing?

Eenvoudig gezegd is affiliate marketing de moderne versie van mond-op-mond reclame. Je promoot producten of diensten van andere bedrijven via jouw website (of social media). Wanneer jouw promotie een verkoop of lead oplevert krijg je hiervoor betaald, de affiliate commissie.

Online geld verdienen met affiliate marketing doe je zonder het maken van je eigen producten. Zonder het hebben van voorraad en zonder klantenservice (dat laatste vind ik erg belangrijk).

Omdat je geen productie hoeft te starten of voorraad in hoeft te kopen is het erg toegankelijk. Je kunt voor weinig geld starten met affiliate marketing en je hoeft ook nog geen ervaring te hebben met online marketing.

Voor bedrijven is affiliate marketing een goedkope manier van extra zichtbaarheid en promotie krijgen voor hun product of dienst. Bij affiliate marketing hoeven zij namelijk alleen te betalen wanneer er daadwerkelijk iets verkocht wordt.

Deze combinatie maakt affiliate marketing steeds populairder bij zowel bedrijven als bij bloggers, digital nomads en iedereen die online geld wil verdienen.

De populariteit van affiliate marketing in cijfers:

 • Cijfers uit Google trends laten een toename van 200% zien voor de zoekopdracht “affiliate marketing”
 • Volgens Statista wordt er in 2022 zo’n 8,2 miljard dollar uitgegeven aan affiliate marketing
 • Dit is een stijging van 3 miljard sinds 2017
 • 80% van alle merken heeft een affiliate programma
 • 65% van alle blogs wereldwijd verdient geld met affiliate marketing

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing zijn de 3 belangrijkste spelers: jij als publisher, de webwinkel en de klant. Door een klant via jouw affiliate link door te sturen naar de webwinkel, waar de klant koopt, krijg jij uiteindelijk commissie over de verkoop.

Visueel ziet dat er ongeveer zo uit:

Hoe werkt affiliate marketing?
Hoe werkt affiliate marketing?

Dat is de eenvoudige uitleg, hieronder lees je meer over de verschillende partijen die meespelen en hoe een affiliate link werkt.

Welke partijen zijn er bij affiliate marketing?

Als je aan de slag gaat met affiliate marketing kom je in de meeste gevallen 4 partijen tegen (soms zijn dit er 3). Deze partijen samen vormen het complete affiliate marketing team.

 • De affiliate publisher (jij): Als affiliate publisher is het jouw taak om zoveel mogelijk klanten door te sturen via jouw affiliate links. Dit doe je via een affiliate website, een youtube kanaal of andere social media. Een affiliate sale begint bij jou als publisher
 • De verkoper/adverteerder: Het volgende teamlid is de verkoper (of adverteerder) van een product of dienst. De verkoper biedt producten en diensten aan die jij kunt promoten.
 • Het Affiliate netwerk: De meeste adverteerders zijn aangesloten bij een affiliate netwerk zoals Tradetracker of Daisycon. In affiliate netwerken vind je vaak meerdere adverteerders. Soms gebeurt het dat een bedrijf zijn eigen affiliate programma draait, zoals het geval is bij Bol.com
 • De klant: Misschien wel het belangrijkste lid van het team. Zonder de klant is er geen sale en valt er dus niets te verdienen. De klant heeft als belangrijkste rol het klikken op jouw affiliate link en daarna het kopen van een product/dienst. Hierna verdien jij je affiliate commissie.

In het kort: Wanneer iemand koopt via jouw link krijg je commissie. Dus alles wat je hoeft te doen is je bezoekers de producten te laten kopen die jij aanbeveelt.

Hoe werkt een affiliate link?

Om geld te krijgen voor de producten die via jou verkocht worden heb je een affiliate link nodig. Deze link krijg je via het affiliate programma, of het affiliate netwerk, en bevat jouw publisher ID. Het is belangrijk dat je deze link zonder aanpassingen overneemt, anders loop je het risico om geen commissie te krijgen.

Via deze link wordt er een cookie geplaatst bij je bezoeker. In deze cookie staat ook informatie over jouw publisher ID. Zo weet de webwinkel uiteindelijk wie er recht heeft op de commissie bij een sale.
Hoe meer klanten je doorsturt en hoe meer van die klanten ook echt kopen, hoe meer geld je gaat verdienen. Bij affiliate marketing krijg je alleen maar betaald als er via jouw website ook echt iets verkocht is.

Hoeveel geld je kunt verdienen met affiliate marketing hangt niet alleen af van de hoeveelheid klanten die iets kopen, maar ook van de commissie die je krijgt. Hoe hoger de commissie, hoe meer je verdient.

Voorbeeld: Stel je bent partner van Bol.com en je verkoopt een iPhone. Dan krijg je hier 3% commissie over. (Het aankoopbedrag zonder btw.) Met de prijs van een iPhone op 859 euro zou je dan ruim 21 euro commissie krijgen.

Die 3% is niet heel hoog, er zijn producten en niches waar de commissie flink hoger ligt. Dus hoeveel je kunt verdienen hangt daarmee ook af van je niche. Het komt voor dat je tot wel 50% commissie krijgt, of dat je een vast bedrag per sale krijgt.

Er zijn ook verschillende manieren waarop de commissie bepaalt wordt. De meest voorkomende affiliate commissiemodellen zijn:

Commissiemodel Uitleg
Pay per sale Dit is het standaard model. Hierbij krijg je een percentage, of een vast bedrag, per sale. Je krijgt dus betaald voor iedere klant die via jouw link een aankoop doet. Zo’n 95% van de affiliate programma’s werkt met dit model.
Pay per click (PPC) Deze methode is binnen affiliate marketing meer zeldzaam. Je krijgt hierbij betaald voor elke keer dat iemand op een link of advertentie klinkt. Advertentie netwerken zoals Google Adsense en Ezoic werken met deze techniek.
Pay per Lead Dit is vergelijkbaar met de Pay per Sale. Alleen is het doel nu niet om producten te verkopen maar om leads aan te leveren. Het bedrijf heeft daarna zelf de taak om hun product of dienst te verkopen.
Tegoed Het gebeurt weleens dat een bedrijf geen affiliate programma heef, maar wel een referall programma voor bestaande klanten. In dit geval krijg je vaak tegoed om bij dat bedrijf uit te geven, in plaats van geld op je bankrekening.
2nd Tier Bij sommige affiliate netwerken kun je ook gebruikmaken van 2nd Tier. Dit betekent dat jij iemand lid maakt van dat affiliate netwerk en als beloning krijg je commissie over het geld dat het door jou aangebrachte lid verdient. Tradetracker maakt gebruik van dit model.

Eenmalige commissie of recurring commission

Onderdeel van het Pay per Sale model is het nog het onderscheid tussen eenmalige commissie of recurring commission. Bij de laatste krijg je niet 1 keer betaad, maar vaker. Hoe vaak hangt vaak af van het product.

Soms krijg je betaald voor 12 maanden, soms voor zolang iemand klant blijft en soms alleen bij verlenging. Dat laatste gebeurt vaak bij webhosting affiliates, zodra jouw klant verlengt krijgt je dan opnieuw betaald. In het geval van software die maandelijks betaald wordt krijg je eventueel elke maand betaald. Zolang diegene klant blijft.

Eenmalige commissie is zo eenvoudig als de naam. Je zorgt voor een sale, of lead, en je krijgt op dat moment direct je commissie. Daarna moet je een nieuwe klant laten kopen om opnieuw commissie te krijgen.

Recurring commission is erg handig om op langere termijn een passief inkomen op te bouwen. Omdat je vaker commissie krijgt hoef je niet meer elke maand met 0 euro te starten. Hier staat wel tegenover dat je commissie per keer vaak lager is.

Bij eenmalige commissie kun je bijvoorbeeld direct 200 euro krijgen en bij recurring commission is dit dan 20 euro per maand. Iemand moet dan dus minimaal 10 maanden klant blijven om jou hetzelfde bedrag op te leveren.

Het grootste nadeel van eenmalige commissie is dat je elke maand vanaf 0 moet beginnen. Als er een maand lang geen of minder vraag is naar een product/dienst. Dan heeft dit direct gevolgen voor je inkomen.

Hoe en hoe vaak wordt je commissie betaald?

Tot zover de uitleg over hoe je geld verdient met affiliate marketing, maar je hebt er natuurlijk niets aan als dit geld niet op je bankrekening staat. Pas na het uitbetalen van de commissie is het jouw geld en kun je het uitgeven.

Uitbetaling verloopt meestal met een overboeking naar je bankrekening, of Paypal account. Na keuring van de sales wordt het geld overgemaakt, krijg je een factuur, en dan is het geld van jou.

Hoe vaak je uitbetaald wordt is verschillend per affiliate programma en netwerk, maar meestal is dit 1 keer per maand. Daar komt wel bij dat dit niet betekent dat je de commissie van deze maand ook volgende maand betaalt krijgt.

Voor je jouw commissie uitbetaald krijgt moeten eerst de sales gekeurd worden. Iemand die zijn bestelling geannuleerd of geretourneerd heeft, daar krijg je geen vergoeding voor. Na het keuren moet de webwinkel de rekening van het affiliate netwerk betalen.

Als de sales gekeurd zijn en de webwinkel heeft de rekening betaald. Dan komt je verdiende commissie beschikbaar voor uitbetaling. De laatste horde is dan nog de uitbetaaldrempel. Dit is het minimale bedrag dat je aan commissie moet hebben voor er een betaling gedaan wordt.

Een overzicht hiervan vind je in de onderstaande tabel:

Uitbetalingen bij de grootste Nederlandse affiliate netwerken

Affiliate netwerk Uitbetaalfrequentie Minimum bedrag
Daisycon 1 keer per maand. Wekelijks tegen betaling 25 euro
Tradetracker 1x per maand tot 4x per maand 25 euro
Awin 1x of 2x per maand 20 euro
Tradedoubler 1x per maand 50 euro
Paypro Handmatig 100 euro
Coolblue Handmatig 40 euro
Bol.com 1x per maand 50 euro

Al met al kan het dus even duren voor je jouw eerste commissie ook echt uitbetaald krijgt. Maar uit ervaring kan ik erbij zeggen dat als het balletje rolt en je verdient regelmatig commissie. Dat er dan vanzelf elke maand geld uitbetaald gaat worden.

Als laatste nog de meest voorkomende redenen dat je commissie (nog) niet uitbetaald wordt:

 • De sale moet nog gekeurd worden, of is afgekeurd
 • De webwinkel heeft de factuur van het affiliate netwerk nog niet betaald
 • Je hebt het minimale uitbetaalbedrag nog niet bereikt

Zijn deze redenen op jou niet van toepassing en krijg je toch niet uitbetaald? Neem dan contact op met het affiliate netwerk.

Hoeveel geld kun je verdienen met affiliate marketing?

Dit is een lastige vraag, hoeveel geld je kunt verdienen met affiliate marketing hangt af van heel veel factoren. Maar het simpele antwoord is “zoveel als jij wil”.

Onderdelen die bepalen hoeveel geld je gaat verdienen zijn de affiliate niche, de commissie en als belangrijkste, hoeveel tijd en energie steek je in jouw website?

Hier vind je een uitgebreider antwoord op de vraag “hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?”

Beginnen met affiliate marketing in 5-stappen

Is geld verdienen met affiliate marketing makkelijk?

De voordelen van affiliate marketing

De nadelen van affiliate marketing

Voor wie is geld verdienen met affiliate marketing?

Wat heb je nodig om geld te verdienen met affiliate marketing?

Wat kost starten met affiliate marketing?

5 tips voor een succesvolle affiliate website

Kun je leven van affiliate marketing?

Conclusie