De 5 grootste valkuilen van Affiliate Marketing

De 5 grootste valkuilen van Affiliate Marketing

Affiliate marketing is een populaire manier om online geld te verdienen. De kosten om te starten zijn laag, het is veelzijdig en je bent niet afhankelijk van een vaste werkplek. Daar tegenover staan wel een aantal valkuilen die je tegen kunt komen wanneer je start om geld te verdienen met affiliate marketing. Deze valkuilen zorgen ervoor dat 99% binnen no-time afhaakt en nooit echt geld gaat verdienen. Hieronder vind je de 5 grootste valkuilen van affiliate marketing, in de hoop dat jij ze kunt herkennen en omzeilen.
[toc]

De snel rijk worden mentaliteit

Dit is de eerste valkuil en de eerste ontdekking die veel mensen doen wanneer zij starten met affiliate marketing. Het idee bestaat dat je online binnen no-time rijk kan worden zonder hard te werken. Door veel Youtube video’s en Instagram profielen wordt dit beeld vaak nog eens versterkt.

Hoewel je online, en met affiliate marketing in het bijzonder, een dikbelegde boterham kunt verdienen is het geen kwestie van even snel rijk worden. Voor het vinden van een niche, het maken van originele content en het vindbaar maken van een website in Google is tijd nodig. Hoeveel tijd, dat hangt af van je gekozen niche. (Hoe groter de concurrentie hoe langer het duurt.)

Met andere woorden… het is eerst hard werken voor je er de vruchten van kunt plukken. Gemiddeld duurt het vindbaar maken van een website in Google zo’n 3 maanden. Vanaf dat moment gaat je website steeds meer geld opleveren. Dat is dus niet snel rijk worden zonder werken en daarmee de reden dat velen al binnen twee weken afhaken.

Ontbreken van online marketing basiskennis

Je hoeft absoluut geen online marketing professional te zijn om online geld te kunnen verdienen. Maar zonder een beetje basiskennis wordt het wel lastig om succesvol te zijn. Hoe meer kennis je hebt, hoe groter je voorsprong en hoe groter de kans op succes is.

Om het jezelf makkelijker te maken en de kans op slagen te vergroten is het handig om basiskennis te hebben van zoekmachine optimalisatie, het schrijven van goede content en het converteren van bezoekers. Met minimale kennis van deze gebieden vergroot je de kans op een succesvolle affiliate website al flink.

Heb je deze kennis niet en heb je geen tijd of zin om dit te leren? Dan kun je natuurlijk altijd ervoor kiezen om het werk uit te besteden aan freelancers. De kanttekening hierbij is wel dat de investering flink groter wordt en je dus ook langer nodig hebt voor je online geld kunt verdienen.
Ps: Wil je in begrijpelijke taal basiskennis opdoen? Lees dan het boek De Online Marketing Tornado

Verkeerde niche selectie

Het uitzoeken van een niche, een onderwerp waar je mee aan de slag gaat, is een van de belangrijkste onderdelen. Daarmee is het ook de valkuil met de grootste impact. Door het kiezen van een verkeerde niche is de kans op succes ineens minimaal. Volhouden wordt steeds lastiger en de kans op afhaken wordt met de dag groter.

Wat is dan een verkeerde niche? Laat ik voorop stellen dat er geen enkel onderwerp van zichzelf fout is. Wat er wel verkeerd kan zijn is het commerciele stuk. Een niche kan nog zo interessant zijn, maar zonder adverteerders en consumenten die er naar zoeken is er geen geld te verdienen.

Een ander deel wat het succes bepaalt is jouw persoonlijke passie. Uit ervaring kan ik zeggen dat een niche uitzoeken zonder interesse, maar voor de hoge commissie, niet goed werkt. Het is hiermee lastiger om goede content te maken en door het ontbreken van passie is volhouden en doorzetten ook moeilijker. Tegelijk kan teveel passie ook een roze bril geven. Dat jij heel veel passie voor een onderwerp hebt maakt het niet direct commercieel interessant. Passie, zonder adverteerders levert vrijwel geen geld op.

Het verkeerd plaatsen van affiliate links

Je hebt originele content gemaakt, je website ziet er goed uit en je krijgt inmiddels zelfs flink wat bezoekers. Allemaal goed nieuws, maar je affiliate commissies blijven sterk achter. Dit is een scenario wat vaker voorkomt dan men laat blijken.

De oorzaak is vaak het verkeerd plaatsen van affiliate links. Door die zomaar ergens in de tekst te plaatsen, of als banner, wordt er vaak gedacht dat dit voldoende is en het geld wel gaat stromen. Helaas is de waarheid dan vaak dat er niet of nauwelijks op geklikt wordt.

Om de bezoekers die naar jouw website komen, waar je hard voor gewerkt hebt, te laten converteren is het nodig dat affiliate links op de juiste plek staan en ook aantrekkelijk zijn om op te klikken. Alleen op die manier gaat een link ook geld opleveren.

Alle eieren in 1 mandje leggen

Je hebt een website die het goed doet en met elke stap extra die je zet wordt het succes groter. Tot je grootste adverteerder afhaakt, er een pandemie komt waardoor jouw onderwerp ineens niet meer interessant is, of er een Google update komt die jouw website van de kaart veegt…

Affiliate marketing kan veel geld opleveren, maar zoals je net hebt gelezen kan het ook in één klap weer voorbij zijn. Mijn eigen ervaring is geweest met een adverteerder die binnen 24 uur stopte met affiliate marketing. Vanaf dat moment waren er nog wel bezoekers, maar die leverden niets meer op. In 1 klap van een paar duizend euro commissie per maand, naar helemaal niets.

Voor veel travel websites gebeurde met de komst van covid-19 hetzelfde. Wereldwijd gingen de grenzen op slot en reizen werd daarmee onmogelijk. Daarmee werden ook goedkope vliegtickets, de beste hotels of andere travel onderwerpen, niet meer interessant.

De moraal van dit verhaal is dus dat al je eieren in 1 mandje leggen niet verstandig is. Komt er genoeg geld binnen om van te leven, leg dan een buffer aan of ga beleggen met geld dat je overhebt. Op deze manier voorzie je jezelf van meerdere inkomstenbronnen.

De manier om deze valkuilen te vermijden

Bovenstaande valkuilen ben ik zelf ook allemaal tegengekomen in de tijd dat ik met affiliate marketing bezig ben. Het resultaat was veel verloren tijd, vallen, en weer opstaan. Omdat er niemand was die het mij leerde en die mij hielp om de keuzes te maken die nodig zijn om valkuilen te vermijden heb ik besloten om een cursus te schrijven.

Een affiliate marketing cursus waarmee je alle informatie krijgt om stap voor stap jouw succesvolle affiliate marketing website te bouwen. Om de valkuilen op tijd aan te zien komen en hier ver van weg te blijven. Het harde werken moet je nog steeds zelf doen, maar je vindt er de informatie die je nodig hebt om bij die 1% te horen die wel geld verdient met affiliate marketing.

Over de auteur