De 7 belangrijkste affiliate SEO trends voor 2023

De 7 belangrijkste affiliate SEO trends voor 2023

Het is weer december en dat betekent vooruitkijken naar een nieuw jaar. Daarmee wordt het internet ook weer overspoeld met de standaard “seo trends voor xxx” lijstjes waarin vrijwel niets wordt aangepast behalve het jaartal.

Of de lijstjes worden wel aangepast om de suggestie te wekken dat ALLES gaat veranderen en dat je dus echt niet zonder SEO specialist kunt, of zonder hun dure cursus, om die veranderingen bij te houden.

De werkelijkheid is dat er dingen gaan veranderen, maar dat ook veel hetzelfde blijft. Daarom vind je hieronder de 7 belangrijkste affiliate SEO trends voor 2023, met praktische informatie om dit toe te passen op jouw blog of niche website.

De 7 belangrijkste affiliate SEO trends voor 2023 in het kort:

  1. AI-content wordt langzaam volwassen
  2. Meer niche specifieke Google updates
  3. Topical authority wordt de basis van SEO
  4. Geef je bezoeker snel antwoord
  5. Helpful content is King
  6. SEO-guru’s beweren dat ALLES gaat veranderen
  7. De basis van succes blijft hetzelfde

1. AI-content wordt langzaam volwassen

Ik ben nooit voorstander geweest van AI-content, maar ondanks dat kan ik er ook niet omheen dat AI-content langzaam volwassen wordt. Er zijn inmiddels tools die de Nederlandse taal beheersen en AI-copywriting wordt nu ook toegevoegd aan gratis tools zoals Notion. Je hebt dus ineens geen duur abonnement meer nodig om de voordelen van AI-content te kunnen benutten.

Ook in 2023 zijn er nog steeds veel dingen mis met AI-content. Zo kan AI alleen iets op basis van het verleden, je kunt dus geen verwachtingen over de toekomst laten beschrijven, de grammatica is vaak nog steeds niet op orde en regelmatig vervalt de computer in het herhalen van dezelfde stukken tekst.

Daarnaast wordt er nog steeds een hoop misbruik gemaakt van deze tools, in Facebook groepen over affiliate marketing en online passive income is het enige doel van AI-content vaak “snel rijk worden zonder te werken” en dat is ook precies de reden dat Google met zoveel updates komt om dit tegen te gaan.

Toch ben ik inmiddels ook van mening veranderd en denk ik dat AI-content zeker een plek heeft binnen SEO. Ik denk niet dat handgeschreven teksten het gaan verliezen, maar goedkope lage kwaliteit copywriters zullen wel steeds meer ingeruild worden voor de computer.

2. Meer niche specifieke Google updates

In het afgelopen jaar leek het alsof er geen einde kwam aan de reeks Google algorithm updates. De ene was nog niet klaar of de volgende werd aangekondigd en er liepen zelfs meerdere updates tegelijkertijd.

Steeds meer van deze updates zijn gericht op een specifieke groep websites. Zo is er in het verleden al de medic-update geweest gericht op websites over gezondheid, en in de afgelopen 12 maanden zijn er meerdere review-updates geweest, gericht op affiliate websites. Met als hoogtepunt de helpful content update, waarmee Google onder andere lage kwaliteit (AI) websites uit de zoekresultaten wilde halen.

Ik verwacht dat we nog niet klaar zijn met deze vorm van Google updates. Het is doelmatiger om een deel van de zoekresultaten te beïnvloeden in plaats van steeds de complete Google index overhoop te gooien en voor jouw als blogger is het gemakkelijker om uit te vinden waar je aan moet werken als je geraakt bent door zo’n Google update.

3. Topical authority wordt de basis van SEO

De laatste jaren is topical authority steeds meer een begrip geworden binnen SEO en niche sites. Het geheim om Google en andere websites te verslaan was het door compleet de diepte in te gaan binnen jouw niche. Met als doel om dé autoriteit te worden binnen jouw niche.

Hiermee werd het eenvoudiger om je website te laten ranken, maar ook om die posities te behouden. Hoe meer je de diepte in gaat, en hoe behulpzamer je content dus wordt, hoe moeilijker het wordt om jouw website na te maken en vergelijkbare content te schrijven.

Voor 2023 verwacht ik dat topical authority geen geheim meer is, maar steeds meer de standaard wordt om succesvol een website te laten ranken in Google. Als je dat nog niet gedaan hebt dan wordt het dus nu tijd om jouw website te voorzien van topical authority.

4. Geef je bezoeker snel antwoord

Er is een hoop debat over welke vorm van online content beter werkt, of je nu allemaal lange artikelen moet schrijven. Want die zijn vaak meer inhoudelijk en leveren dus meer waarde voor je website bezoeker. Of korte artikelen die direct antwoord geven op de zoekopdracht.

Persoonlijk denk ik dat een combinatie van beide het beste werkt en dat je de perfecte lengte nog altijd het beste kunt vinden door naar de huidige zoekresultaten te kijken. Als je concurrentie bestaat uit artikelen van 3000 woorden dan is de kans klein dat je een beter antwoord kunt geven in 300 woorden.

Toch vind Google het steeds belangrijker dat gebruikers snel antwoord kunnen vinden op hun vraag. Er zijn al tests geweest waarin de leestijd werd getoond in de zoekresultaten, maar er zijn ook al gebruikers die, na het terugklikken naar de zoekresultaten, de vraag krijgen hoe snel en makkelijk ze het antwoord op hun vraag konden vinden.

Dus of je nu long-form content of een kort artikel schrijft. Zorg ervoor dat je snel antwoord geeft op de zoekopdracht zodat je lezer snel geholpen is. Dit kun je doen door:

  • Een samenvatting toe te voegen bovenaan je artikel.
  • Door een korte lijst met beste producten bovenaan je review artikel te plaatsen
  • Door een check-list waaraan het product moet voldoen na je intro toe te voegen.

5. Helpful content is king

Sinds ik in 2013 voor het eerst met SEO in aanraking kwam is de opmerking “content is King” steeds groter geworden. Hoewel de werkelijkheid niet zo zwart-wit is klopt het wel dat je zonder goede content niet zo snel meer bovenaan Google komt. Daar zijn heel wat algoritme updates aan vooraf gegaan, maar ook veel websites voor linkbuilding zijn kritischer geworden.

Sinds de helpful content is er wel iets veranderd. Niet alle content is meer king, maar alleen de content die echt van toegevoegde waarde is voor de bezoeker van jouw website. En daarmee dus voor de gebruiker van Google.

Op 5 december kondigde Google aan met het vervolg op de helpful content update te komen. Deze tweede update wordt wereldwijd uitgerold voor alle talen, dus ook als Nederlandse blogger ben je niet meer veilig.

Tijd dus om je blog te voorzien van alleen maar waardevolle content als je dit nog niet gedaan hebt. Bij de eerste update heeft Google al kenbaar gemaakt dat de score die je website van het algoritme krijgt gaat over de hele website. Een paar hele goede artikelen worden dus beïnvloed door minder waardevolle content.

6. SEO-guru’s beweren dat ALLES gaat veranderen

Zoals ik in de intro al schreef, als de lijstjes met trends al aangepast worden dan is dat vaak om te beweren dat de wereld op zijn kop gaat en dat alles gaat veranderen. Waardoor je absoluut niet zonder de betreffende SEO-guru of zijn/haar cursus kunt.

Dit is niets nieuws, het is een verdienmodel dat al jaren goed werkt omdat teveel mensen er in trappen. Maar het feit is dat er in de basis niet zoveel verandert, het doel van Google is ook in 2023 om haar gebruikers de beste zoekresultaten te bieden.

Alle veranderingen in punt 1-5 dragen bij aan het behalen van dat doel, waarmee we vanzelf bij punt 7 aankomen.

7. De basis van succes blijft hetzelfde

De basis van elk succesvol bedrijf blijft hetzelfde, ook in 2023. Hoe beter je de behoeften van je klanten, hoe meer geld je kunt verdienen. Dat geldt voor de bakker om de hoek, en dus ook voor jouw blog of niche site.

Snel geld verdienen met internet zit er dus ook in 2023 niet in. Maar aan je blog blijven bouwen tot je de beste website bent binnen jouw niche is ook in 2023 nog de snelste weg om succesvol te worden en een full-time passief inkomen te verdienen.

Conclusie

Over de SEO trends voor 2023 kun je veel zeggen, maar op een paar aanpassingen na blijft de basis nog altijd overeind. Als je de basis onder de knie hebt en als grootste doel hebt om de bezoeker van jouw blog te helpen.

Dan zit je ook voor 2023 helemaal goed en dan heb je ook geen enkele dure SEO-cursus of SEO-guru nodig om alle veranderingen te kunnen verwerken.

Is je basis op orde, maar wil je in 2023 je niche site of blog sneller laten groeien? Doe dan mee aan de Affiliate Bootcamp en leer hoe je in 5-dagen meer geld kunt verdienen met je website!

Over de auteur