De 7 grootste nadelen van affiliate marketing

De 7 grootste nadelen van affiliate marketing

Ik verdien zelf mijn geld met affiliate marketing dus ik ben natuurlijk vooral enthousiast over deze vorm van passief inkomen. Daarom heb ik eerder al een artikel geschreven over de voordelen van affiliate marketing. Maar laten we eerlijk zijn, alles in het leven heeft ook nadelen.

Welke nadelen voor jou relevant zijn voor jou is erg persoonlijk, maar hieronder heb ik de 7 grootste nadelen van affiliate marketing op een rij gezet.

Voor mij wegen de voordelen van affiliate marketing en de vrijheid van een passief inkomen zwaarder dan deze nadelen, maar het is goed om te weten waar je aan begint!

#1 Je bent nooit volledig onafhankelijk

Tegenover het voordeel dat je niet verantwoordelijk bent voor klantenservice, of levering van fysieke producten, staat het grote nadeel dat je nooit volledig afhankelijk bent. Je bent tenslotte altijd bezig met het promoten van iemand anders zijn product of dienst.

Natuurlijk krijg je betaald voor de sales die je aanlevert, maar als een adverteerder stopt met affiliate marketing of besluit om het product van de markt te halen. Dan ben je jouw inkomen ook kwijt.

#2 Affiliate marketing kan eenzaam zijn

Het werken aan een affiliate website kan best wel eenzaam zijn, je hebt ineens geen collega’s meer om gezellig mee te lunchen, en de kans is groot dat mensen in jouw omgeving geen idee hebben wat je aan het doen bent.

Wat is affiliate marketing?

Je zit tenslotte de hele dag achter je laptop, zonder aanspraak en daar moet je tegen kunnen.

Natuurlijk kun je naar een co-working, of naar een cafe om te gaan werken. Maar ik heb de ervaring dat de meeste mensen in een co-working ook met een koptelefoon op zitten, dus van sociaal contact is dan weinig sprake.

Voor mij is dit geen nadeel, ik vind het heerlijk om in alle rust mijn werk te kunnen doen. Maar het is een belangrijk punt om te weten voor je aan jouw affiliate marketing reis begint.

#3 Niet alle niches en producten zijn geschikt voor affiliate marketing

Ik heb eerder iemand begeleidt met het opzetten van een nieuwe affiliate marketing blog over het onderwerp “zelf zeep maken”. Voor dit onderwerp waren er een aantal affiliate programma’s beschikbaar, maar uiteindelijke bleek toch dat je in deze niche niet veel geld kon verdienen met alleen affiliate marketing.

Dit geldt ook voor andere niches en producten. In sommige gevallen zijn er geen affiliate programma’s beschikbaar, of levert affiliate marketing voor een niche te weinig op om een serieus inkomen mee te verdienen.

Voor je aan een nieuwe website begint is het altijd goed om te bekijken of er (voldoende) affiliate programma’s voor jouw onderwerp zijn. Al kun je natuurlijk ook kiezen uit de lijst met beste affiliate niches, voor een nog grotere kans op succes.

#4 Het duurt lang voor je geld verdient

Affiliate marketing is absoluut geen manier van snel geld verdienen. Sterker nog het is eerder langzaam geld verdienen, maar er komt een punt waarop ook affiliate marketing een passief inkomen wordt.

Helaas betekent dit ook dat je voor een lange tijd helemaal geen geld verdient, terwijl je wel je vrije tijd steekt in het vullen van je website en het maken van de beste content. Dit is ook de reden dat veel mensen afhaken, ruim voor ze ook maar 1 euro commissie verdiend hebben.

Hoe lang het duurt voor je geld gaat verdienen met je affiliate website is afhankelijk van je niche, maar vooral ook van je ervaring met SEO en online marketing. Gemiddeld kun je uitgaan van 6-12 maanden voor je regelmatig commissie verdient en langer voor je een volledig inkomen verdient.

Het volgen van een affiliate marketing cursus kan helpen om dit proces te versnellen en dus sneller meer geld te verdienen met je website.

Als je wel al geld verdient dan gaat er nog een heel proces aan vooraf voor je dit ook uitbetaald krijgt. Dus met het verdienen van commissie ben je er nog niet. In dit artikel lees je meer over hoe affiliate marketing werkt.

#5 Je inkomsten kunnen sterk wisselen

Omdat je pas betaalt krijgt wanneer iemand iets via jouw link gekocht heeft kan je inkomen sterk wisselen, zeker in het begin kan dit betekenen dat je de ene maand €2000 of meer verdient en de volgende maand slechts €400.

Hoeveel mensen kopen hangt af van een hoop factoren waar jij meestal geen invloed op hebt. Zoals het weer, het nieuws, de economische situatie of feestdagen. Ook kan je niche seizoens-afhankelijk zijn en dan verdien je alleen in dat seizoen geld met je website.

Daar komt nog bij dat je commissie ook zomaar, eventueel zonder reden, afgekeurd kan worden. Waarna je dus ineens niets meer krijgt, terwijl je daar wel op had gerekend.

Dit nadeel lost vanzelf op zodra je inkomsten stijgen, dan kun je makkelijker een buffer opbouwen om mindere maanden mee op te vangen. Ook het kiezen voor een niche met recurring commission kan helpen om een meer stabiel inkomen te verdienen.

#6 Commissie kan zomaar aangepast of gestopt worden

Dit nadeel ligt in het verlengde van #1, omdat je altijd het product van iemand anders aan het promoten bent kan het zomaar zijn dat die partij besluit om de commissie te verlagen of helemaal te stoppen met affiliate marketing.

Soms is het tijdelijk, zoals in grote sales periodes waarin er ineens meer verkocht wordt dan verwacht werd. Maar vaak ook permanent, zoals Amazon die tijdens de pandemie ineens besloot om de commissie standaard te verlagen, want ze verdienden toch wel genoeg.

Ook kan een adverteerder van het ene op het andere moment besluiten om niet meer met jouw website te willen werken. Om wat voor reden dan ook, of vaak zelfs zonder een reden te vertellen.

#7 Je bouwt geen eigen klantenbestand op

Omdat je geen eigen product verkoopt is er in de basis ook weinig wat klanten aan jouw website bindt. Zodra er een andere affiliate website is die hoger scoort in Google dan gaan je bezoekers naar die website en verdient die de commissie die jij voorheen kreeg.

Je kunt dit wel oplossen door e-mailmarketing toe te voegen aan je blog, maar zelfs dan ligt de loyaliteit van consumenten bij de maker/aanbieder van het product dat je promoot en niet direct bij jouw website.

Conclusie, de nadelen van affiliate marketing

Er is niets in het leven dat alleen maar positief is, dus ook geld verdienen met affiliate marketing heeft nadelen. Toch ben ik van mening dat deze minder groot zijn dan de voordelen van affiliate marketing, maar dat is natuurlijk aan jou persoonlijk om te bepalen.

De meeste nadelen in deze lijst hebben een oplossing, dus gebruik dit artikel vooral om goed voorbereid te zijn voor je aan jouw (nieuwe) affiliate website of blog begint.

Wil jij elke maand €1000+ verdienen met je website?

Doe dan mee met de 5-daagse Affiliate Bootcamp! En verdien in 5 dagen meer geld met jouw affiliate website.

Over de auteur