De 7 nadelen van Digital Nomad zijn, die niemand je vertelt

7 nadelen van Digital Nomad zijn die je niet op Instagram ziet

Leven als Digital Nomad, de wereld ontdekken en ondertussen een beetje werken, wie droomt daar niet van? De verhalen in de media en posts op social media tonen ook alleen een geweldig leven van iedereen die zich Digital Nomad noemt.

En ja, ik ben bevoorrecht dat ik de mooiste plekken mag ontdekken, lokale feestdagen mag mee maken en geen last heb van de koude, donkere Nederlandse winter.

Maar het is niet altijd fantastisch, er zitten ook een aantal nadelen aan deze levensstijl. Niet onoverkomelijk, maar het is wel een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft op alle zonovergoten Instagram posts.

Daarom hier de 7 grootste nadelen van Digital Nomad zijn, die verder niemand je vertelt.


.

#1 Iedereen denkt dat je altijd op vakantie bent

Als je veel thuiswerkt dan ken je vast het verschijnsel dat je gezinsleden, of huisgenoten, je vaker dan wenselijk lastigvallen. Want je bent toch thuis? Als Digital Nomad is het probleem vergelijkbaar, maar dan denkt iedereen dat je op vakantie bent.

Want je bent toch in Thailand? Waarom zit je dan niet aan het strand?

Omdat een groot deel van Thailand geen strand heeft, maar belangrijker nog omdat er ook gewoon gewerkt moet worden. Hoeveel je werkt, op welke tijden etc, is vaak afhankelijk van de manier waarop je als Digital Nomad je geld verdient.

Als freelancer werk je vaak deels in overlap met Nederlandse kantoortijden, en als je een online business hebt dan werk je meestal wanneer jij het meest productief bent. Maar in alle gevallen ben je aan het werk.

Na je werk uit een kokosnoot drinken op een tropisch strand is niet hetzelfde als altijd op vakantie zijn.

#2 Administratie is vaak last (hallo exotisch geld)

Hoe meer bestemmingen je bezoekt, hoe ingewikkelder het wordt om een administratie bij te houden. Exotisch geld is lastig en iedere nieuwe bestemming betekent ook opnieuw leren omgaan met het lokale geld.

Alles went, als je lang genoeg in Thailand rondloopt dan leer je vanzelf de wisselkoers en de Thaise baht kennen. Maar zodra je na een korte vlucht uitstapt in Vietnam begin je ineens weer volledig opnieuw. Al ben je in Vietnam wel heel snel miljonair met alle extra nullen op een bankbiljet.

Hierdoor is het lastig om vooraf in te schatten hoeveel geld je nodig hebt, wat iets echt kost als je in de winkel staat en hoeveel geld je nog te besteden hebt.

#3 Belangrijke gebeurtenissen zijn heel ver weg

Of het nu leuke gebeurtenissen zijn, zoals een geboorte, of minder leuke, zoals een overlijden. Alle belangrijke gebeurtenissen bij je vrienden in Nederland zijn ver weg en met de huidige prijs van een vliegticket is even terugvliegen ook een kostbare bezigheid.

In extreme gevallen kan een Digital Nomad verzekering, of een goede reisverzekering absoluut een oplossing bieden. Maar in de meeste gevallen ben je toch aangewezen op Facetime, bellen, of je eigen bankrekening om een vliegticket naar Amsterdam te kopen.

#4 Het kan soms best eenzaam zijn

Het missen van die belangrijke gebeurtenissen maakt het leven als Digital Nomad soms best eenzaam. Je bent nog steeds onderdeel van dezelfde vriendengroep, maar toch niet helemaal omdat je ver weg zit.

Maar belangrijker is misschien nog wel het verschil in leven en het onbegrip dat daarmee kan ontstaan. Als Digital Nomad heb je hele andere uitdagingen en/of problemen in het leven dan iemand met een 9-5 baan en een hypotheek in Nederland.

Je hebt geen hoge energierekening en ook geen last van koud weer. Maar wel van een Airbnb die vol blijkt te zitten met katten, terwijl het huisdiervrij zou zijn. Of van kakkerlakken als ongewenste huisgenoot.

Dit zijn onderwerpen die in gesprek met andere Digital Nomads niet zo snel naar voren komen. Dan gaat het toch al snel over het werk wat je doet, waar je geweest bent of waar je naartoe gaat. Diepere of meer persoonlijke onderwerpen zijn blijven vaak op de achtergrond liggen.

Ook in gesprek met locals blijft dit. Veel snappen het verschil tussen vakantie en Digital Nomad zijn niet, je bent tenslotte een blanke in Thailand en de “problemen” die jij tegenkomt zijn vaak van totaal andere orde dan waar zij in het dagelijks leven last van hebben.

Daarmee sta je er vaak alleen voor en gaat “gedeelde smart is halve smart” niet altijd meer op. En dat is soms best even slikken.

#5 Ouderwetse opdrachtgevers

Het is 2023 en de covid-pandemie heeft absoluut bewezen dat je veel werk op afstand kunt doen. Zelf ben ik SEO-specialist en kan ik mijn werk 100% remote doen, maar toch vinden veel opdrachtgevers nog steeds dat je alleen kunt werken als je op kantoor zit.

Want als je op kantoor zit, dan kunnen ze zien dat je aan het werk bent… of in elk geval dat je van 9-17 aan een bureau zit

Als Digital Nomad zit je vaak aan de andere kant van de wereld en kun je dus niet even naar kantoor om je werk te doen. Ook een kop koffie drinken om kennis te maken, voor je de opdracht krijgt, is op zijn zachtst gezegd lastig. Waardoor je opdrachten misloopt, omdat je minder ouderwets bent dan je opdrachtgever.

Er zit gelukkig verandering in, en zelf verdien ik een passief inkomen met Affiliate marketing, maar het kan lastiger zijn om nieuwe opdrachtgevers te vinden als je aan de andere kant van de wereld zit.

#6 Je bent altijd afhankelijk van anderen

Geen eigen plek meer hebben om naar terug te keren (ik heb bij vertrek de huur in Nederland opgezegd) is iets waar ik het soms toch moeilijk mee heb. Ik ben altijd afhankelijk van anderen om een dak boven mijn hoofd te hebben.

Hier in Azië zijn er genoeg Airbnb’s, appartementen, of hotels te huur. Maar je hebt nooit zekerheid dat je nieuwe verblijf ook zo is als de foto’s, of de locatie bevalt etc. En zelfs als ik terugkom naar Nederland dan ben ik afhankelijk van vrienden en familie om ergens te kunnen slapen.

Het is absoluut onderdeel van het avontuur, maar ik krijg er soms een ongemakkelijk gevoel van. Gelukkig niet te vaak.

#7 Internet is niet altijd even snel

Goede wifi is niet altijd vanzelfsprekend en kan vooral sterk wisselen afhankelijk van de locatie. Soms is de wifi instabiel, zoals in mijn Thaise appartement in Chiang Mai, en soms is de wifi helemaal niet werkend, zoals in mijn Airbnb in Kuala Lumpur.

Ook een stabiele 4G of 5G verbinding is niet overal aanwezig en als je online je werk moet doen dan kan het flink in de kosten lopen als je 5x per maand een nieuwe databundel moet kopen.

Ook publieke wifi is niet altijd beschikbaar, langzaam of instabiel. Daar komt nog bij dat publieke wifi mogelijk ook nog een veiligheidsrisico oplevert.

Vaak heb je geluk, maar soms is het ver zoeken naar een internetverbinding om zonder problemen je werk te kunnen doen. Gelukkig zijn er steeds meer online lijstjes waar je de beste (openbare) wifi kunt vinden op een locatie. Er is ook een website waar je kunt opzoeken welke mobiele provider de beste dekking biedt op jouw bestemming.

En dat veiligheidsrisico kun je eenvoudig oplossen met een VPN, die ook helpt om Nederlandse websites te bezoeken die vanuit het buitenland geblokkeerd zijn.

Conclusie, de nadelen van Digital Nomad zijn

Voor mij zijn dit de 7 grootste nadelen van Digital Nomad zijn, maar dat betekent niet dat ik mijn leven ooit nog wil inruilen voor wat ik had in Nederland. De ervaringen die je opdoet, de mensen die je ontmoet, het lekkere eten, en natuurlijk het goedkope leven… allemaal dingen die veel zwaarder wegen dan de 7 punten hierboven.

Maar ik vind het wel belangrijk dat je het totale verhaal kent voor je alles inpakt en in het vliegtuig stapt naar Thailand of een andere Digital Nomad bestemming. Het leven is tenslotte niet alleen maar geweldig en wat je op Instagram ziet is vaak maar een heel klein deel van de werkelijkheid.