De 9 Beste Gumroad Alternatieven Voor Jouw Info Products

De 9 beste Gumroad alternatieven voor jouw info products

Om een serieus passief inkomen te verdienen is affiliate marketing niet altijd genoeg. Ook zijn er nadelen van affiliate marketing die ervoor zorgen dat het beter is om meerdere vormen van passief inkomen te hebben. De meest eenvoudige aanvulling op je affiliate website is het verkopen van info products, zoals e-books of cursussen.

Als je zelf geen webwinkel wil bouwen dan ben je aangewezen op andere platformen, waarvan Gumroad de grootste en meest bekende is. Een bekendheid die na de bekendmaking van de laatste prijsverhoging misschien nog wel groter is geworden.

Verkoop je op dit moment via Gumroad en wil je weg, of denk je erover na om via dit platform te verkopen en vind je de nieuwe 10% commissie erg veel? Dan vind je hieronder de 9 beste Gumroad alternatieven.

De 9 beste Gumroad alternatieven op een rij

  1. Lemonsqueezy
  2. Plug and Pay
  3. SendOwl
  4. Flurly
  5. Sellfy
  6. PayHip
  7. BuyMeACoffee
  8. Ko-fi
  9. Stripe

Wat is er aan de hand bij Gumroad?

Als je nu al gebruik maakt van Gumroad dan heb je ongetwijfeld bericht ontvangen over de komende prijsverhoging. Vanaf januari 2023 verdwijnen alle staffels en gaat iedereen 10% van het verkoopbedrag betalen aan Gumroad. Afhankelijk van je omzet is dat een flinke stijging, waar je nu begint met 9% daalt dit met meer omzet in stappen naar 2,9% en dat betekent dat je flink veel meer gaat betalen als je al lekker verkoopt via Gumroad.

Maar dat is nog niet alles, in de huidige percentages zit ook een bedrag inbegrepen voor transactiekosten en dat verdwijnt met de invoering van het nieuwe prijsmodel. Je gaat dus niet alleen meer aan Gumroad betalen, de voorheen inbegrepen kosten komen hier voortaan nog bovenop.

Als je nu nog in de 9% staffel zit dan betekent het per saldo dat je niet 1% meer gaat betalen, maar 3%-4% afhankelijk van je transactiekosten.

Gumroad prijsverhoging + alternatieven

Nu is een prijsverhoging op zichzelf niet zo heel vreemd, vrijwel dagelijks wordt er van een product of dienst wel de prijs verhoogd. Maar meestal gaat een prijsverhoging samen met een uitbreiding van de mogelijkheden, meer functies, hogere snelheid etc.

Zoals de jaarlijkse “gratis” snelheidsverhoging van Ziggo die kort daarna gevolgd wordt door een verhoging van de prijzen.

In het geval van Gumroad is het echter zo dat er geen noemenswaardige functies bijgekomen zijn en dat er in de communicatie ook niets genoemd wordt over functies die eraan komen, waarvoor de prijs zou moeten stijgen.

Dat betekent dat je als gebruiker flink meer gaat betalen voor hetzelfde, terwijl overstappen naar een andere dienst vrij eenvoudig is. Het is afhankelijk van jouw voorkeuren welke dienst het beste past, daarom vind je hieronder meer informatie over de beste Gumroad alternatieven.

Lemonsqueezy

Als je klanten voornamelijk met credit card afrekenen dan is Lemonsqueezy vrijwel een 1-op-1 kopie van Gumroad. Je kunt het platform gebruiken om digitale producten te verkopen, maar het biedt ook ondersteuning voor abonnementen.

Zoals bij veel platformen is het niet mogelijk om met iDeal of Bancontact te betalen, dus als je doelgroep zich in Nederland of België bevindt dan is het niet ideaal. (maar dat was Gumroad dan ook niet.)

Bij Lemonsqueezy betaal je 5% + 50 dollarcent per transactie, er zijn verder geen maandelijkse kosten. Voor het ingebouwde e-mailmarketing platform betaal je niets tot 500 subscribers en vanaf 10 dollar per maand voor 1000 subscribers of meer.

Bekijk de mogelijkheden van Lemonsqueezy

Plug and Pay

Wil je wel iDeal of Bancontact kunnen aanbieden dan is Plug and Pay de beste keuze. Deze Nederlandse betaaloplossing biedt niet alleen de mogelijkheid om een betaalpagina te maken, maar ook om abonnementen te verkopen. Wat je bij andere platformen niet vaak tegenkomt is de mogelijkheid om in termijnen te kunnen betalen, ook zonder abonnement.

Wil je de voordelen van affiliate marketing ook inzetten voor jouw eigen info products? Dan kun je via Plug and Pay eenvoudig gebruikmaken van de ingebouwde affiliate marketplace. Hiermee bereik je een groot aantal potentiële publishers en de afhandeling van de commissie verloopt verder automatisch.

Het grootste nadeel van Plug and Pay is de prijs. Je betaalt hier niet per transactie, maar per maand. Dus ook als je (nog) niets verkoopt dan heb je wel direct minimaal 9 euro aan maandelijkse kosten.

Bekijk de mogelijkheden van Plug and Pay

SendOwl

De mogelijkheden van SendOwl zijn vergelijkbaar met die van Plug and Pay. Je kunt kiezen voor het verkopen van digitale producten, abonnementen, je kunt drip content automatiseren en er is ondersteuning voor betaling via iDeal en Bancontact. Het grote verschil met Plug and Pay is de prijs die je betaalt aan SendOwl.

Er is de mogelijkheid om gratis te beginnen, waarbij je 5% betaalt over iedere verkoop zonder maandelijkse kosten. Zodra je meer gaat verkopen is het verstandig om over te stappen op het betaalde abonnement, waarbij je 19 dollar per maand betaalt, maar wel het volledige bedrag van iedere sale mag houden.
Bekijk de mogelijkheden van SendOwl

Stripe

De kans is groot dat je Stripe kent als payment provider, zoals het Nederlandse Mollie, maar het is ook een platform waar je jouw producten kunt verkopen. De mogelijkheden zijn beperkter dan bij andere platformen, je stuurt je bezoekers toch vooral direct naar een betaalpagina. Maar het grote voordeel is dat je geen extra platform hoeft te betalen, je hebt alleen de kosten van betalen via Stripe, die je bij andere platformen ook hebt.

Bekijk de mogelijkheden van Stripe

Conclusie, de beste alternatieven voor Gumroad

Ik kan eerlijk zeggen dat ik zelf nooit groot fan ben geweest van platformen als Gumroad. Ja het is vaak makkelijker in gebruik, er zijn een hoop (technische) zorgen die je niet hebt en de kosten zijn, zeker in het begin, de laagdrempeligheid waard.

Maar daar staat tegenover dat je ook een hoop vrijheid opgeeft, zo’n platform bepaalt wat je wel of niet mag verkopen. Dus als er een beleidswijziging komt dan kan het zijn dat je ineens je complete verkoopkanaal kwijt bent. Iets vergelijkbaars gebeurt nu met deze prijsverhoging, Gumroad bepaalt en je hebt het maar te slikken, of je moet aan het werk om te verhuizen naar een alternatief.

Daarom heb ik er altijd voor gekozen om zoveel mogelijk binnen mijn eigen controle te houden, ook als dit vooraf meer werk opleverde. Het vastzitten aan de WordPress plugins en thema’s die ik gebruik vind ik wel genoeg. Ook al ontkom je er nooit helemaal aan om platformen van derden te gebruiken, bijvoorbeeld als betaalprovider.

Mijn conclusie is nu nog steeds dat het verstandig is om zo onafhankelijk mogelijk te blijven, dus zo min mogelijk plugins/thema’s en platformen. Hierdoor blijf je flexibel, is het makkelijker om de kosten laag te houden en is de kans dat je ineens een verkoopkanaal kwijt bent ook kleiner.

Ben je klaar voor meer inkomen uit je niche site? Doe dan mee met de gratis 5-daagse Affiliate Bootcamp!

Over de auteur