Een werkweek van 4 uur in 2021, haalbaar of niet?

Beeld je eens in, maar 4 uur per week werken en de rest van de week alles kunnen doen wat je graag doet. Niet meer wachten tot het weekend, of erger, tot je pensioen. En dit alles zonder inkomen in te leveren.
Klinkt goed toch?

Dit is het ideaalbeeld dat Tim Ferris schetst in zijn boek “een werkweek van 4 uur”. Het boek is mateloos populair, maar er zijn weinig voorbeelden van mensen die dit succesvol toegepast hebben.
Daarom de vraag, is een werkweek van 4 uur haalbaar, of is het een fabel?
[toc]

Een werkweek van 4 uur, hoe werkt het?

Een werkweek van 4 uur
Een werkweek van 4 uur door Timothy Ferris

Om een nieuwe rijke te worden, zoals Tim Ferris het noemt in zijn boek, zijn vier stappen nodig. Die uitgaan van het besluiten hoe jouw ideale leven eruit ziet. Tot het zetten van alle nodige stappen om dit ideale leven mogelijk te maken.

In het boek maakt hij onderscheid tussen ondernemers en werknemers. Waar de stappen voor werknemers anders liggen, zeker zolang je nog op kantoor werkt.

In mijn ervaring is stap 1, definitie, het belangrijkste en maakt de volgorde daarna minder uit. Elke stap die je zet naar jouw ideale leven is er 1!

Stap 1: definieer jouw ideale leven

Weet jij hoe jouw ideale leven eruit ziet? Wat zou je doen als je niet hoeft te wachten op het weekend, maar elke dag kunt doen waar je zin in hebt?

Dat je op deze website terecht bent gekomen en nu dit artikel leest. Dat betekent dat je waarschijnlijk iets anders wil dan 40+ uur per week werken, om te wachten op het weekend voor een beetje vrije tijd. Of misschien wil je niet wachten tot je 70e voor je eindelijk met pensioen mag en eindelijk tijd hebt om van het leven te genieten.

De eerste stap gaat over de definitie van jouw ideale leven. Welke vrijheid zou je willen hebben? Om daarna de harde feiten onder ogen te zien, hoeveel geld zou je nodig hebben om dit te doen?

De theorie van een werkweek van 4 uur gaat niet over zoveel mogelijk geld te verdienen. Het grootste punt is minder werken, met behoud van inkomen. Iets waar een passief inkomen, of geld verdienen met affiliate marketing een grote rol in kan spelen.

Heb jij duidelijk hoe jouw ideale leven er uit ziet?

Stap 2: Elimineer alles wat niet bijdraagt aan de definitie

Nu je een beeld hebt van hoe jouw ideale leven eruit gaat zien is het tijd voor de volgende vraag. Draagt alles wat je doet bij aan het bereiken van jouw ideale leven?

Zodra je begint is het antwoord waarschijnlijk nee. Dus tijd om een botte bijl te pakken en in te hakken op alles wat niet bijdraagt aan het bereiken van jouw ideale leven en jouw doelen. Alhoewel… dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je in loondienst werkt.

De belangrijkste boodschap van deze stap is dat je na moet/kunt denken over waarom je werkzaamheden doet. Volgens het pareto principe is 20% het werk verantwoordelijk voor 80% van het resultaat.

Welk deel van jouw werk valt in die 20%?

Stap 3: Automatiseer je werk

Heb jij je weleens afgevraagd of een deel van je werk niet geautomatiseerd kan worden?

Dit is de vraag waar de 3e stap naar een werkweek van 4 uur om draait. Al het werk, dat je niet kunt elimineren, zoveel mogelijk automatiseren of delegeren. Opdat jouw bedrijf doordraait zonder jouw aanwezigheid. Dit is voor mensen in loondienst misschien wel de meest lastige stap.

Niet iedereen zit op een positie om werk te delegeren en automatiseren kan niet altijd. Daarom is het belangrijk dat je kijkt naar de werkzaamheden waar je direct invloed op hebt. Is het bijvoorbeeld mogelijk om die maandelijkse rapportage te automatiseren?
Door te automatiseren kun je jouw werk niet alleen sneller maken, maar ook het aantal geestdodende taken verminderen.

Ben je klaar voor de laatste stap?

Stap 4: Ontdek je nieuwe vrijheid

Houd je na de eerste stappen al meer tijd over?

Dan is het nu tijd om te genieten van je nieuwe vrijheid. Welkom in het leven als nieuwe rijke! Tenminste dat is waar het boek over gaat, helaas iets wat voor veel werknemers niet direct haalbaar is.

Nu hoeft vrijheid niet te zitten in zo weinig mogelijk uren werken. Net zo goed als veel uren werken niet direct betekent dat je goed bezig bent. De vrijheid die je na de eerste 3 stappen kunt ervaren kan ook bestaan uit meer energie overhebben voor je hobby’s, gezin, vrienden of side-projects.

Hoe haalbaar zijn deze stappen?

Ik zou zeggen dat alle stappen haalbaar zijn, voor iedereen. Misschien niet zo extreem als beschreven voor Ferris, maar tot op zekere hoogte is het voor iedereen haalbaar. Ongeacht je beroep.

Niet binnen alle beroepen kan het grootste deel geëlimineerd worden en soms is automatiseren niet eens een optie. Toch betekent dit niet dat nadenken over het werk dat je doet en de efficiëntie en effectiviteit zinloos is. Binnen vrijwel alle banen en bedrijven zijn werkzaamheden die gedaan worden omdat het altijd zo gedaan is.

Heb jij een idee hoe het beter, sneller en meer efficient kan?

Mijn ervaring met een werkweek van 4 uur

In mijn persoonlijke ervaring is 4 uur niet het grote doel. In plaats van de focus hard te leggen op 4 uur werken, heb ik ervaren dat bewust nadenken over je doelen veel waardevoller is. Om daarna elke dag te werken aan het bereiken van die doelen.

Door de theorie toe te passen ben ik elke dag bewust bezig met de bijdrage die mijn werk en activiteiten leveren aan mijn doelen. Ik ben meer bewust van hoe kostbaar tijd is en hoe belangrijk het is om dit zo goed mogelijk te besteden. Van geld kun je altijd meer maken, maar tijd raakt op.

Ik werk nog altijd meer dan 4 uur per week en heb ook geen doel om terug te gaan naar die 4 uur. Mijn doel blijft wel om inkomen zoveel mogelijk los te koppelen van tijd. Dus ik werk aan een passief inkomen.

10 praktische tips voor een werkweek van 4 uur

 1. Bedenk aan het begin van de dag wat je belangrijkste doelen voor die dag zijn.
 2. Denk na over jouw ideale leven en werk elke dag aan het bereiken van dit doel.
 3. Ga afkicken van mailverslaving, dit bespaart een hoop tijd.
 4. Over afkicken gesproken, weg met je nieuwsverslaving. De wereld draait toch wel door.
 5. Werk aan een passieve inkomstenbron.
 6. Stop met druk zijn en kies voor productief zijn.
 7. Zoek een hobby (als je die nog niet hebt) zodat je buiten werk iets te doen hebt.
 8. Ga voor de 80/20 regel en focus op de 20% die echt bijdraagt aan je doelen.
 9. Automatiseer werk om zo nog meer tijd te besparen.
 10. Laat het doel van 4 uur gaan en kies voor wat bij jouw ideale leven past.

Heb jij het boek nog niet gelezen? Bestel hier “een werkweek van 4 uur”

Conclusie

Door de corona crisis zijn veel meer mensen thuis gaan werken. Hiermee is het voor veel mensen ineens makkelijker geworden om hun werk efficient en effectief te doen. Waardoor ze meer tijd overhouden.

Of je nu werknemer of ondernemer bent, een werkweek van 4 uur is niet perse realistisch.

Toch betekent dit niet dat het boek waardeloos is. Door de kennis uit het boek toe te passen op jouw dagelijkse werkzaamheden kun je absoluut je werk doen in minder uren. Dus zelfs als je daarmee de 4 uur niet haalt, houd je nog steeds tijd over.

Over de auteur

1 gedachte over “Een werkweek van 4 uur in 2021, haalbaar of niet?”

 1. Pingback: De 11 beste Digital Nomad boeken van 2021 - 💻 Levenineenlaptop.nl

Reacties zijn gesloten.