Is affiliate marketing passief inkomen?

Is affiliate marketing passief inkomen?

Is affiliate marketing passief inkomen? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van jouw definitie van passief inkomen, maar ook van de fase van je affiliate website, de niche en jouw ervaring met online marketing.

Het korte antwoord, ja affiliate marketing is een vorm van passief inkomen. Er is geen directe koppeling tussen tijd en geld, waarmee je dus zelfs slapend geld kunt verdienen. (Al helpt het dan ook als je in een andere tijdszone zit dan je doelgroep).

Er is wel een grote MAAR, voor je van affiliate marketing een passief inkomen kunt maken. Hieronder vertel ik je wat dit is en hoe je die maar zo klein mogelijk kunt maken.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een advertentiemodel waarbij publishers, zoals jij, producten promoten van andere bedrijven. Dit werkt meestal het beste met producten die aansluiten bij het onderwerp van je blog of bijvoorbeeld je youtube kanaal. Bij affiliate marketing krijg je namelijk pas betaald op het moment dat er een product verkocht wordt en dat levert zowel voordelen op voor jou, als voor de adverteerder.

Het grote voordeel voor jou als affiliate partner van een bedrijf is dat je niet persé een minimaal aantal bezoekers of volgers nodig hebt. Hoe meer, hoe beter, maar hoe succesvol je bent in het laten kopen van een lezer bepaalt je inkomen. Niet het aantal lezers van een artikel.

Voor het bedrijf is het grote voordeel dat zij niets hoeven te betalen zolang zij niets verdienen. Andere vormen van adverteren zoals Google Ads, Social Media Ads, of tv-commercials kosten een hoop geld zonder vooraf zekerheid te hebben of je dit terug gaat verdienen. Bij affiliate marketing weet je zeker dat je iets verkocht hebt wanneer je de commissie moet betalen.

Wanneer is affiliate marketing passief inkomen?

Terug naar de vraag of affiliate marketing een vorm van passief inkomen is? Mijn antwoord is ja, omdat mijn definitie van passief inkomen uitgaat van de koppeling tussen tijd en geld. Bij affiliate marketing krijg je betaald per sale, of lead, niet voor het aantal uur dat je gewerkt hebt om content te maken.

Als je kijkt naar de andere definitie van passief inkomen, geld verdienen zonder te werken. Dan is affiliate marketing geen passief inkomen, want zeker in de beginfase moet je flink aan de bak om je website te vullen met de best mogelijke content.

Zodra je met een nieuwe affiliate website of blog start is er ook vooral sprake van hard werken, en veel tijd investeren om de beste content te maken. Deze content moet vervolgens bezoekers naar je blog trekken en die bezoekers gaan vervolgens geld uitgeven, althans dat is het idee.

Daarmee is de eerste fase niet echt passief te noemen…

Zodra je blog voldoende bezoekers trekt, wat voldoende is dat hangt sterk af van je niche, dan komt er een fase waarin je wel een passief inkomen verdient. Dit wordt versterkt wanneer je gekozen hebt voor een evergreen niche, of evergreen content. (Een niche en/of content die door de tijd heen nauwelijks verandert, zodat je weinig hoeft te updaten).

Op dit moment verdien ik een flink passief inkomen met een website die ik al ruim 12 maanden niet meer heb aangeraakt. Deze website scoort nog altijd hoog in Google, trekt daarmee een hoop bezoekers en levert in het hoogseizoen elke dag zo’n €300 tot €600 commissie op. Een compleet passief inkomen dus, want voor dit geld doe ik op dit moment niets.

In de afgelopen jaren heb ik een portfolio van goedlopende affiliate websites opgebouwd. Door het passieve deel van affiliate marketing te combineren met het “lego-effect” het deel waarbij inkomen als bouwsteentjes opstapelt. Levert mijn portfolio gemiddeld €10.000 per maand op.

Hoe bouw je een succesvol passief inkomen met affiliate marketing?

Je kunt dus een fulltime passief inkomen verdienen met affiliate marketing, maar hoe doe je dit? En vooral, hoe doe je dit zo snel mogelijk? Affiliate marketing is geen manier van snel geld verdienen, of snel rijk worden. Maar uiteraard liever wel morgen, dan overmorgen.

Als eerste is het belangrijk dat je het leuk vindt, het helpt als je de niche van je website leuk vindt, maar het is nog belangrijker dat je het leuk vindt om aan je website, of je youtube kanaal te werken.

Geld verdienen met affiliate marketing is als het lopen van een marathon, geen sprint. Daarom is het zo belangrijk om het leuk te vinden, of leuk te gaan vinden. Anders houd je het nooit lang genoeg vol om de passief inkomen fase te bereiken.

Geloof je mij niet, luister dan naar de wijze woorden van Steve Jobs:

Als je het leuk vindt om aan je website te werken dan heb je de grootste stap voor passief inkomen met affiliate marketing al gezet. De volgende stap is om vooral slim te werken, niet alleen hard te werken.

Met de volgende x tips werk je slimmer aan passief inkomen met jouw website:

  1. Automatiseer zoveel mogelijk. Denk hierbij aan een sales-funnel op je website of een automatische reeks e-mail nieuwsbrieven. Hoe meer je automatiseert, hoe meer tijd jij over houdt voor het maken van de beste content voor je blog/kanaal.
  2. Maak slim gebruik van tools. Een belangrijk onderdeel als keyword research kan handmatig, maar gaat veel sneller door gebruik te maken van een tool als KWfinder. Ook AI-tools kunnen je helpen bij het sneller schrijven van betere content. Zo bereik je sneller je doel, met hogere kwaliteit en bouw je een voorsprong op je concurrentie.
  3. Investeer in je kennis. Dit geldt zowel voor de kennis van je niche en je doelgroep, als voor je kennis van online marketing, copywriting, SEO en conversie optimalisatie. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je jouw werk kunt doen en hoe sneller je meer geld verdient.
  4. Volg een bewezen strategie. Het is zonde van de tijd om zelf het wiel opnieuw uit te vinden, je kunt je blog sneller laten groeien door het volgen van een strategie die bewezen succesvol is. Zoals de stappen uit de 12 Week Affiliate cursus, waarin je in 12 weken meer verdient met jouw website.
  5. Besteed werk uit. Heel eerlijk, dit is mijn grootste valkuil, zolang je zelf al het werk doet ben jij de grootste bottle-neck van je succes. Je hebt maar 24 uur per dag en veel meer dingen om te doen dan aan je website te werken. Door werk uit te besteden aan bijvoorbeeld copywriters kun je in dezelfde tijd sneller groeien en dus meer geld verdienen. (Het is wel slim om dit pas te doen als de rekening kunt betalen met je affiliate inkomsten.)

In het boek Een werkweek van 4 uur lees je nog meer tips om meer werk gedaan te krijgen in minder tijd. Uiteindelijk zit rijkdom in tijd, niet alleen in een banksaldo.

Conclusie, is affiliate marketing passief inkomen?

Ja, affiliate marketing is passief inkomen. Maar wel met de eerlijke toevoeging dat je hard moet werken en veel tijd moet investeren om je blog of affiliate website te laten groeien. Vanaf het moment dat je genoeg bezoekers naar je website trekt wordt het een bron van passief inkomen en met ieder nieuw artikel voeg je een extra bron van passief inkomen aan je website toe.

Wil jij elke maand €1000+ verdienen met je website?

Doe dan mee met de 5-daagse Affiliate Bootcamp! En verdien in 5 dagen meer geld met jouw affiliate website.

Over de auteur

1 gedachte over “Is affiliate marketing passief inkomen?”

  1. Pingback: De 6 redenen waarom ik gekozen heb voor passief inkomen | Wesley Online

Reacties zijn gesloten.