Is het einde van het thuiswerk tijdperk in zicht, of niet?

Is het einde van het thuiswerk tijdperk in zicht, of niet?

Als er geen gekke dingen gebeuren dan verdwijnt vanaf 20 september opnieuw het dringende thuiswerk advies van de overheid. Voor zover werkgevers het werken op kantoor nog niet verplicht hadden gesteld. Betekent dit het einde van het thuiswerk tijdperk en weer 5 dagen in de file onderweg naar kantoor?

Of zijn er ook andere opties?

Tijdens het vele thuiswerken van de afgelopen 1,5 jaar hebben veel mensen een betere werk-privĂ© balans gevonden. Hoe zit dit met jou? Breng jij meer tijd met je gezin of partner door? Of besteed je de weggevallen reistijd aan je hobby’s, zelfontwikkeling of sporten?

Betekent het einde van het thuiswerk advies dat je dit alles weer op moet geven?

Een passief inkomen als alternatief voor werken op kantoor

Zolang je voor een baas werkt heb je zelf weinig invloed op de plek waar je werkt. Er is geen wet die je het recht geeft op thuiswerken, ook al kan dit prima. Je hebt wel het recht om een verzoek in te dienen, maar uiteindelijk is het aan je baas om een keuze te maken.

Dit betekent dus voor veel werknemers dat er weer verplicht in de kantoortuin gewerkt moet worden vanaf eind september. Of al eerder als dit van de baas moest. De meeste trends wijzen op een hybride vorm van werken, deels thuis en deels op kantoor. Meestal in de verhouding 3 dagen kantoortuin en 2 dagen thuiswerken.

Maar wat als je hier helemaal niet op zit te wachten? Pech?

Nee je hebt niet helemaal pech, een passief inkomen lost een hoop van de problemen van de verplichte kantoortuin op. Door te werken aan een passief inkomen ben je niet meer afhankelijk van je baas om de vaste lasten te betalen. Je bent daarmee vrij om te kiezen voor wat jij belangrijk vindt, zoals tijd voor je partner, kinderen of hobbies.

Helaas duurt het een tijdje voor je ontslag kan nemen en kan leven van een passief inkomen. Gelukkig is er de tussenstap van part-time werken, of een andere baan zoeken voor minder uren. Zo kun je stap voor stap je passieve inkomen vergroten en meer tijd maken voor jouw eigen leven!

Overigens is dit natuurlijk niet voor iedereen noodzakelijk, maar als je gelukkig wordt van 10x per week in de file en 40 uur per week in een kantoortuin, dan zou je dit artikel niet lezen.

De kantoortuin
De kantoortuin, voor mij persoonlijk de hel op aarde…

Mijn probleem met werken op kantoor

Vanwege het weer verplicht op kantoor moeten werken, want covid was voorbij, heb ik na een paar maanden in loondienst de keuze gemaakt om weer te gaan freelancen. Terwijl ik ondertussen werk aan het laten groeien van mijn passieve inkomsten, zodat ik straks helemaal geen tijd meer hoef te ruilen voor geld.

Wat is mijn probleem met werken op kantoor?

Om eerlijk te zijn heb ik twee problemen met werken op kantoor, 1 de overbodige reistijd en 2 de enorme hoeveelheid afleiding in die kantoortuin.

1 de overbodige reistijd

Ik ben SEO specialist, dus ik heb voor mijn werk alleen een computer en internetverbinding nodig. Deze heb ik beide thuis, dus de 2,5 uur reistijd per dag om op kantoor te zitten is nergens voor nodig. Het begint met om 5 uur de wekker en daarna 1,5 uur de vertrektijden van het ov checken of de bus niet te laat is…

Daarna zit ik van de bus in de trein en weer in de bus. De 20 minuten in de trein kan ik nog gebruiken om een boek te lezen, maar de tijd die ik in de bus zit ben ik kwijt. Dit kost een hoop energie en verspilde tijd, nog voor de werkdag is begonnen. Tijd die ik nooit meer terugkrijg.

2 de enorme hoeveelheid afleiding in de kantoortuin

Eenmaal aangekomen op kantoor kan de werkdag beginnen… of ja als het een keer stil is in de kantoortuin. Het grootste deel van de dag wordt gevuld met de laatste roddels over tv-programma’s, het laatste voetbalnieuws, of onderzoek over welk huisdier het beste bij je sterrenbeeld past…

Nuttig? Nee niet echt…

Ik doe liever mijn werk in stilte, of met een beperkte hoeveelheid achtergrondmuziek. De gemiddelde gesprekken in de kantoortuin, ook de serieuze vergaderingen, leveren vooral ongemak en een gebrek aan concentratie op. Alsof de reis naar kantoor nog niet genoeg energie heeft gekost…

Het resultaat? Dat ik eind van de dag compleet gesloopt ben en meestal maar de helft van mijn werk af heb kunnen maken.

Ik ben overigens niet de enige die het niet zo goed doet in de kantoortuin, zo blijkt uit dit artikel van de Volkskrant.

Wat werkt voor mij wel?

In stilte werken en mijn agenda kunnen beheren om ook met focus mijn werk te kunnen doen. Zonder constante afleiding van collega’s. Dat is dat voor mij het beste werkt. Deze manier kost mij minder energie terwijl ik meer en beter werk aflever.

remote werken in een koffietentje
Creatief werk doe ik graag met het geluid van verse koffie op de achtergrond

De plek waar ik werk kies ik graag op basis van het werk dat ik moet doen. Zijn het veel losse klusjes, of besprekingen? Dan is kantoor prima, maar voor geconcentreerd werken heb ik liever de rust van de keukentafel. Creatief werk doe ik dan weer graag in een gezellig druk cafe.

Dus wat nu?

Ik heb de keuze gemaakt om mijn vaste baan op te zeggen voor een remote freelance opdracht. Dus vanaf 1 oktober kan ik weer zelf de plek kiezen waar ik werk en heb ik geen 2,5 uur reistijd per dag meer. Maar! Belangrijker nog is mijn werk voor een volledig passief inkomen uit affiliate marketing.

Tot nu toe groeit mijn passieve inkomen elke maand, heb ik steeds vaker dagen dat er meer passief inkomen dan loon binnenkomt. Stap voor stap ben ik dus op weg naar een volledig passief inkomen. Dat betekent hard werken, maar wel waar en wanneer ik wil.

Goed… genoeg over waarom ik liever blijf thuiswerken en mede daarom kies voor een passief inkomen. Wat heeft jouw voorkeur, waar werk jij het meest efficient en hoeveel tijd heb jij nodig voor jouw leven?

Ps: Heb je nog geen passief inkomen, maar wil je wel remote werken? Bekijk remote jobs op WeWorkRemotely of filter op Remote bij LinkedIN vacatures.