Is jouw affiliate niche winstgevend? Check het met deze 5 vragen

Is jouw affiliate niche winstgevend? Check het met deze 5 vragen

Het vinden van een goede niche voor jouw affiliate website is een hele uitdaging en een groot deel komt van de vraag “kan ik genoeg geld verdienen met deze niche?”. Waar je zoekvolumes en Google Trends kunt inzetten om de populariteit van een niche te onderzoeken, is het vinden van geldbedragen minder eenvoudig.

Dat komt door verschillende factoren, als eerste is er minder data beschikbaar waardoor je minder input hebt. Maar ook de kwaliteit van een affiliate website is bepalend voor hoeveel geld je ermee kunt verdienen. Zo kan de ene website in een niche zomaar 1000 euro per maand opleveren, terwijl een website van lagere kwaliteit maar 100 verdient.

In dit artikel kijken we naar 5 vragen waarmee je kunt checken of jouw niche winstgevend is.

Heb je nog geen idee wat je moet kiezen? Bekijk dan de top 20 beste affiliate marketing niches.

1. Zijn er affiliate programma’s?

Omdat we specifiek kijken naar online geld verdienen met affiliate marketing is de belangrijkste vraag of er affiliate programma’s zijn in jouw niche. Als het antwoord nee is dan betekent het niet dat je geen winstgevende blog kunt maken. Zo is zelf zeep maken een niche die niet werkt voor affiliate marketing, maar wel voor het verkopen van cursussen en ebooks.

Er zijn een aantal manieren om te controleren of er affiliate programma’s zijn in jouw niche:

De meest eenvoudige manier is met Nichefinder.io in deze tool vind je een compleet overzicht van affiliate niches, met bijpassende affiliate programma’s, maar ook informatie over de concurrentie in de niche. En dus hoe haalbaar het is om hier een nieuwe succesvolle website in te starten.

Als je het liever handmatig doet dan is Affi.io een fantastisch hulpmiddel! De data is niet 100% betrouwbaar, je moet altijd nog even bij het netwerk controleren of het affiliate programma nog actief is, maar het geeft een goed inzicht in de beschikbare affiliate programma’s en waar je die kunt vinden.

Je gebruikt Affi.io door de naam van je adverteerder in te vullen en dan zoekt de tool naar alle mogelijk matchende affiliate programma’s.

Heb je hiermee nog geen antwoord gevonden, dan kun je altijd nog “Bedrijfsnaam affiliate programma” invullen bij Google. Er zijn bedrijven die een eigen pagina hebben over hun affiliate programma en die kun je op deze manier vinden. Als dit niets oplevert kun je het bedrijf natuurlijk ook een e-mail sturen om de vraag te stellen.

Zijn er geen affiliate programma’s in jouw niche, dan is je niche niet geschikt voor geld verdienen met affiliate marketing. Je kunt dan nog wel kijken naar het maken van ebooks, cursussen of het plaatsen van display advertenties.

2. Is het product duur genoeg, of is de vraag enorm?

Als er affiliate programma’s zijn voor de webwinkels of bedrijven waar jij mee samen wil werken dan is de eerste stap gezet. De volgende vraag is dan of het genoeg op gaat leveren om te spreken van winstgevend zijn. Dit kan op 2 manieren, ik noem dit altijd de weg van de Bijenkorf, of die van de Action.

Als eerste is er de weg van de Bijenkorf, het product is relatief duur, er wordt iets minder massaal gekocht, maar door de prijs levert het per sale toch een leuk bedrag op. Een niche met diensten zoals verzekeringen of software valt vaak in deze categorie.

Het alternatief is die van de Action, de verkoopprijs is laag, je krijgt per verkocht product dus ook minder commissie, maar als de vraag maar hoog genoeg is dan kun je er nog steeds flink geld mee verdienen.

Zolang je niche in één van deze twee groepen valt is er geen goed of fout. Als je €10.000 wil verdienen dan werkt dit zowel met 100 x €100 als met 1000 x 10.

Draait je niche om een product met een relatief lage prijs, wat dus weinig commissie oplevert en is ook de vraag beperkt? Of zijn er een hoop alternatieven om het product te kopen waar je niets aan kunt verdienen? Bekijk dan een andere manier van online geld verdienen, of kies een andere niche.

3. Zou je het product online kopen?

Als de vorige twee vragen een positief resultaat opleveren dan is er nog de snelle check of je het product online zou kopen? Een Rolex horloge kun je bijvoorbeeld prima online kopen, er is niet heel veel vraag, maar de prijs is hoog genoeg om dit te compenseren. Er zijn ook affiliate programma’s dus allemaal goed nieuws.

Maar van bronnen binnen die markt weet ik dat veel mensen toch liever een afspraak maken in de juwelier om dat horloge te kopen. En aan die lead generatie valt voor jou niets te verdienen, dus loop je vooral veel geld mis.

Om een winstgevende affiliate website te kunnen bouwen is het belangrijk dat de meerderheid het product, na de klik op jouw link, ook online koopt.

4. Lost het product een probleem op?

Er zijn een aantal manieren waarop je mensen geld uit kunt laten geven. Door het vervullen van een behoefte, zoals ontspanning en vermaak (hobby’s, wellness, vakanties etc.) of door het oplossen van een probleem.

Op basis van beide kun je zonder problemen een winstgevende website bouwen, maar ik heb in de praktijk geleerd dat het oplossen van een probleem net even beter werkt. In (economisch) onzekere tijden willen mensen nog steeds een oplossing en hebben ze hier ook nog geld voor over.

Daar staat tegenover dat uitgaven aan vakanties, of luxe artikelen, om een behoefte te vervullen, minder vaak gedaan worden. Dit is vergelijkbaar met het inruilen van het A-merk voor het huismerk in de supermarkt zodra de boodschappen duurder worden.

Een ander voorbeeld is de behoefte aan reizen/ontspanning die tijdens de covid pandemie volledig wegviel. Waardoor er dus ook miljoenen bloggers, influencers en affiliate websites geen geld meer konden verdienen.

Het oplossen van een probleem levert op lange termijn dus net even een stabieler resultaat op.

5. Is je niche evergreen?

Over de lange termijn gesproken, als je een affiliate website will bouwen die langdurig winstgevend is en na een tijdje ook een steeds meer een vorm van passief inkomen wordt. Dan is het een vereiste om te kiezen voor een evergreen affiliate niche.

Dit betekent zoveel als een niche die door de jaren heen niet al teveel verandert. Een succesvol voorbeeld is de Engelse website Swimuniversity.com hier vindt je informatie over het onderhouden van je eigen zwembad of hot-tub.

De manier van onderhouden verandert weinig, dus de artikelen zijn dit jaar kloppend, maar ook nog volgend jaar en verder in de toekomst.

Hiermee kun je in de volle breedte profiteren van het compounding-effect van affiliate marketing en je energie steken in de groei van je website, in plaats van het updaten van artikelen.

Door te kiezen voor een evergreen niche bespaar je jezelf dus een hoop tijd en leg je de basis voor een website die voor langere tijd geld op gaat leveren.

Conclusie, is jouw affiliate niche winstgevend?

Met deze 5 vragen heb je nu kunnen checken of je affiliate niche winstgevend is, nog voor je begint met het bouwen van jouw affiliate website. Het is geen garantie, er spelen een hoop factoren mee waar jij geen invloed op hebt, zoals het sluiten van een affiliate programma, maar het geeft een goed inzicht.

Wil je direct stappen zetten om jouw affiliate website in 12 weken klaar te maken voor een winstgevende toekomst? Doe dan mee met de 12 Week Affiliate cursus en ik leer je in 24 lessen hoe je op een praktische manier jouw website laat groeien tot winstgevend passief inkomen.

Over de auteur