Leven als Digital Nomad in Vũng Tàu

Leven als Digital Nomad in Vũng Tàu

Tegen al mijn verwachtingen in ben ik inmiddels toch verliefd geworden op Vietnam. Mijn eerste ervaring in Hanoi was niet al te best, mijn ervaring daarna in Da Nang was een stuk beter en hier in Vũng Tàu ben ik absoluut verliefd geworden op dit land, de mensen en de cultuur.

Vũng Tàu is geen standaard Digital Nomad bestemming, het is voor westerlingen zelfs geen standaard toeristische bestemming. Dus hoe is het om te wonen, werken en leven als Digital Nomad in Vũng Tàu?

Waarom kiezen voor Vũng Tàu?

Vũng Tàu is een rustige kustplaats in het zuiden van Vietnam, op ongeveer 2 uur reizen afstand van Ho Chi Minh City. Vanuit het buitenland vlieg je op de luchthaven van HCMC en neem je vanaf daar een bus of de boot naar Vũng Tàu.

In deze stad vind je relatief weinig toeristische attracties, er zijn ook vrijwel geen Westerlingen, dus de standaard toeristen scams die je in de grotere steden tegenkomt ontbreken hier. Al blijft het natuurlijk altijd opletten, ik heb verhalen gehoord van diefstal die vooral in HCMC plaatsvindt, en dus soms ook in Vũng Tàu.

Vriendelijke mensen, lokale cultuur, lokaal eten, een relaxte sfeer en rust op straat zijn de voornaamste redenen om te kiezen voor Vũng Tàu.

Ik kwam hier aan na een maand op Koh Yao Noi in Thailand, waar je behalve een 7-eleven helemaal geen winkels hebt, en mijn indruk was dat je hier dezelfde rust en relaxte energie vindt, maar dan met koffietentjes om je werk te doen en wat meer winkels.

Naast dit alles zijn er twee grote stranden waar je afkoeling kunt zoeken in de zee of kunt genieten van de zon. (Al heb ik geleerd dat werken vanaf het strand een heel slecht idee is.)

Wat mij betreft dus de ideale locatie om te leven als Digital Nomad.

Cost of living in Vũng Tàu

Vergeleken met andere landen, en helemaal in vergelijking met Nederland, is het leven in Vietnam onwijs goedkoop. Al zijn sommige plekken, zoals Hanoi en HCMC, duurder om te leven dan een kleinere plaats als Vũng Tàu.

Een maand huur via Airbnb kost ongeveer 300-400 euro, al kun je voor 90 euro ook in een hostel slapen. Eten kost ongeveer 1-2 euro per maaltijd, als je gaat voor de lokale keuken. Wil je liever Westers eten, dan betaal je met 7-10 euro per maaltijd absoluut de hoofdprijs, maar dat is overal in Vietnam.

Koffie kun je drinken voor ongeveer 1-2 euro, waarbij je de hoge prijs betaalt als je ervoor kiest om te werken bij een keten als Highlands, Cong Ca Phe of The Coffee House. Daar krijg je dan wel gratis wifi, normale stoelen, en airco voor terug.

Hoe lokaler, vaak helaas ook minder geschikt om te werken, hoe goedkoper de prijs voor je koffie.

Al met al kun je voor zo’n 600 tot 700 euro goed leven in Vũng Tàu en daarmee is het ook één van de goedkopere Digital Nomad bestemmingen in Vietnam.

Werken vanuit Vũng Tàu

Als je wil werken vanuit een co-working space dan kun je beter uit Vũng Tàu wegblijven. De enige locatie die ik heb kunnen vinden bood alleen kantoorruimte voor langere tijd aan en geen mogelijkheid om alleen een bureau te huren. Voor een co-working space kun je dus beter in HCMC blijven.

Werken vanuit een Starbucks gaat in Vũng Tàu ook niet lukken, maar als je genoegen neemt met Vietnamese ketens zoals Highlands of The Coffee House, dan zit je helemaal goed. Vooral The Coffee House bij Front Beach is een populaire plek waar veel mensen, ook locals, hun werk doen.

Je hebt er gratis airco, gratis drinkwater en de wifi is snel genoeg om je werk te doen. Zelfs met gebruik van een VPN is de publieke wifi nog snel genoeg om mijn werk te doen.

Je kunt als Digital Nomad dus prima werken in Vũng Tàu, ook als je dat liever niet vanuit je appartement of hotelkamer doet.

Wonen in Vũng Tàu als Digital Nomad

Er zijn een groot aantal hotels in Vũng Tàu en ook op Airbnb kun je veel appartementen vinden om een maand lang in te verblijven. Of je er ook iets kunt vinden om meerdere manden te verblijven weet ik niet, op dit moment geeft Vietnam alleen 30-dagen toeristen visums.

Afhankelijk van je wensen kun je voor gemiddeld 300 euro een plek huren om een maand lang comfortabel te slapen en te wonen. Dat is dan inclusief wifi, elektriciteit, water en soms zelfs inclusief wekelijkse schoonmaak.

Het kan uiteraard ook goedkoper, door in een hostel te slapen, of veel duurder wanneer je kiest voor één van de luxe resorts in Vũng Tàu.

Nadelen van leven in Vũng Tàu

Het grootste nadeel van leven als Digital Nomad in Vũng Tàu is dat de meeste mensen geen of zeer beperkt Engels spreken. Dat is overigens een issue in heel Vietnam, maar hoe minder buitenlandse toeristen ergens komen, hoe slechter het Engels is.

Met handen en voeten kom je er meestal wel uit en het loont om een aantal woorden en zinnen te leren in het Vietnamees.

Het enige andere nadeel wat ik kan noemen van Vũng Tàu is vooral een luxe probleem. Deze stad is vrij klein, er zijn maar een beperkt aantal dingen te doen/zien en het is er zo relaxed en rustig dat ik na 3 weken verveeld raakte.

Een “probleem” dat ik nog niet eerder heb gehad, maar ik kreeg oprecht behoefte aan wat meer afwisseling, die ik hier in Vũng Tàu niet ging vinden. Voor mij een reden om een paar dagen eerder terug te gaan naar Ho Chi Minh City, voor de afwisseling.

Conclusie, leven als Digital Nomad in Vũng Tàu

Ondanks mijn keuze om een paar dagen eerder uit Vũng Tàu te vertrekken kan ik deze stad absoluut aanraden als Digital Nomad bestemming in Vietnam. Het leven als Digital Nomad in Vũng Tàu is heerlijk relaxed, het is goedkoop en je kunt jezelf volledig onderdompelen in de lokale cultuur.

Ben je op zoek naar spannende activiteiten, naar co-working spaces en een groot aantal (Westerse) Digital Nomads, dan kun je beter 60km noordelijker in Ho Chi Minh City blijven, want dat ga je hier niet vinden.

Wil je genieten van het strand, lokaal eten en voordelig leven op een plek die wel voldoende koffietentjes en winkels heeft om je in alle gemakken te voorzien? Dan is Vũng Tàu absoluut een geschikte bestemming!

Over de auteur