Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is hip, trendy en wordt vaak verkocht als het alternatief voor je 9-5 loondienst baan. Ook wordt het vaak gebracht als een manier om snel rijk te worden, zonder hiervoor te moeten werken.

Want passief… toch?

Maar wat is passief inkomen nu echt en misschien wel belangrijker, hoe verdien je een passief inkomen? Dat zijn de vragen die ik hieronder voor je heb beantwoord.

Als je nog steeds op zoek bent naar een manier om snel rijk te worden en hoopt het antwoord hieronder te vinden. Dan moet ik je nu al teleurstellen, die informatie vind je hieronder niet.

Wat is een passief inkomen

In het kort is passief inkomen een vorm van inkomen waarbij je 1x het werk doet en hier vaker, of voor langere tijd geld mee verdient. Je koppelt dus tijd en geld los van elkaar, waarmee de hoeveelheid tijd die je werkt niet meer bepaalt hoeveel geld je kunt verdienen.

In theorie maak je het daarmee mogelijk om oneindig veel geld te verdienen, je wordt tenslotte niet meer beperkt door de 24 uur die je in een dag hebt.

Belangrijk om te vermelden is wel dat passief inkomen niet hetzelfde is als slapend rijk worden zonder ervoor te werken. Bij alle vormen van passief inkomen moet je eerst aan het werk om een vorm van passief inkomen op te bouwen.

Het maken van een affiliate website kost tijd, het maken van een infoproduct kost tijd en het aanleggen van een aandelenportfolio kost ook tijd. Je bent dus vooraf tijd aan het investeren die nog niet zoveel oplevert, maar die je later een veelvoud gaat opleveren.

De 3 verschillende soorten inkomen

Er zijn in het dagelijks leven grofweg 3 soorten inkomen waarmee je jouw bankrekening kunt vullen. Dit zijn:

  1. Actief inkomen, bijvoorbeeld het salaris wat je krijgt of het uurtarief wat je in rekening brengt. Dit inkomen bestaat uit tijd ruilen voor geld.
  2. Passief inkomen, inkomen waarbij je tijd loskoppelt van geld en je ook geld verdient wanneer je niet actief aan het werk bent. Zoals aandelen en affiliate marketing.
  3. Portfolio inkomen, inkomen dat je verdient wanneer je assets voor meer geld verkoopt dan waarvoor je ze gekocht hebt. Denk hierbij aan het verkopen van een succesvolle blog, of het verkopen van aandelen tegen een hogere koers.

Van al deze soorten inkomen geven passief inkomen en portfolio inkomen je de meeste vrijheid. Omdat dit de enige twee zijn die niet 1-op-1 gekoppeld zijn aan tijd. Ook al ben je in het begin een hoop tijd kwijt aan het maken van een asset, die je pas later terugverdient.

Voor meer inzichten in de verschillende vormen van inkomen, en de gevolgen voor jouw leven, kan ik je de boeken Rijke Pa, Arme Pa en Go Fund Yourself aanraden.

Voorbeelden van passief inkomen

  • Beleggen. Zet je spaargeld aan het werk en maak van geld meer geld door te investeren in bedrijven of beursfondsen.
  • Youtube/Instagram. Start je eigen Youtube kanaal of Instagram account en verdien geld met vloggen.
  • Affiliate Marketing. Mijn favoriet, verdien geld als anderen via jouw affiliate link een product aanschaffen. (De meest eenvoudige manier)
  • Een (e)boek schrijven. Als je geen website bij wil houden, schrijf dan je blogs in de vorm van een boek en verkoop dit via Bol.com of Amazon.
  • Geld verdienen met bloggen, het geschreven alternatief voor youtube en instagram.

Slapend geld verdienen met passief inkomen

Zodra je interesse toont in passief inkomen krijg je op o.a. youtube al snel advertenties van experts, guru’s en snelle jongens in flitsende auto’s met gigantische villa’s op een tropisch eiland. Die het geld voor al die luxe verdiend hebben zonder te werken, zij zijn slapend rijk geworden en kunnen jou dat ook leren.

Tenminste, als je voor een paar duizend euro hun cursus koopt.

Hierdoor heeft passief inkomen een slechte naam gekregen en zijn er steeds meer sceptici die hard roepen dat het helemaal niet kan, geld verdienen zonder ervoor te werken. En daar hebben ze gelijk in, geld verdienen zonder iets te doen kan niet.

Maar!

Geld verdienen terwijl je niet aan het werk bent, en dus slapend geld verdienen, kan wel.

Het grote verschil is dat je voor het laatste eerst hard aan het werk moet, terwijl je op dat moment nog geen cent verdient. (Dit is de voornaamste reden waarom 95% het nooit lang genoeg volhoudt om daadwerkelijk passief geld te verdienen.)

Op het moment dat je met een affiliate website begint, of een ebook gaat schrijven. Dan ben je heel wat vrije tijd kwijt aan het maken van content, het vullen van je website en het schrijven van de hoofdstukken van je boek. Tijd die je ook had kunnen besteden aan Netflix, maar dat levert je op lange termijn niets op.

Het grote verschil ontstaat op het moment dat je passief inkomen project wel geld op gaat leveren. Mogelijk zelfs wanneer je zelf gewoon op kantoor aan het werk bent en later ook als je op vakantie bent en even niets doet aan je project. (Als je naar een andere tijdszone vertrekt dan kun je zelfs slapend geld verdienen.)

De financiële vrijheid met passief inkomen (FIRE)

Als je dit leest dan ben je waarschijnlijk op zoek naar meer financiële vrijheid. De reden kan verschillen, niet meer afhankelijk zijn van 1 inkomen, je baan kunnen opzeggen, of juist meer kunnen sparen voor de toekomst.
Omdat je de koppeling tussen tijd en geld weghaalt is passief inkomen, en later portfolio inkomen, de beste manier om meer financiële vrijheid voor jezelf te creëren. Je kunt het werk naast je huidig baan doen en dubbel geld verdienen op het moment dat je ook nog actief inkomen hebt.

Financiële vrijheid is een onderwerp dat veel uitgebreider is dan passief inkomen, maar passief geld verdienen kan wel een eerste stap zijn om die vrijheid te vinden. Zoals in Rijke Pa, Arme Pa verteld wordt, geef geld aan leuke dingen alleen uit als je assets hiervoor kunnen betalen.

In andere woorden, bouw een passief inkomen project en ga van de opbrengsten uit dat project op vakantie of koop er een duur paar schoenen van, etc.

Als je tegelijk met je passieve inkomen ook nog actief inkomen hebt dan betekent deze strategie dat je dus geld uitgeeft waar je geen tijd voor hebt geruild en wat je voorheen ook niet had. Dus je hebt voor jezelf een win-win-win situatie gecreëerd.

Als je het geld niet uit wil geven dan is het ook een perfecte manier om een noodbudget of zelfs je inkomen voor later mee te verdienen.